niedziela, 21 maja 2017

Kruche z rabarbarem i poziomkową pianką

Bardzo lubię połączenie kruchego, słodkiego ciasta z kwaskowym wnętrzem. Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciacho z rabarbarem i pianką z białek z dodatkiem poziomkowego kisielu. Ciacho świetnie smakuje z filiżanką kawy lub kubkiem ciepłego mleka. Sezon na rabarbar w pełni, więc warto wykorzystać go należycie ;) Koniecznie skuście się na takie ciacho :) 




Składniki:
Ciasto:
500 g mąki 
250 g masła 82%
100 g cukru
5 dużych żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka lodowatej wody
Pianka: 
5 białek 
220 g cukru
szczypta soli
1 opakowanie kisielu poziomkowego 
Dodatkowo:
600 g rabarbaru 
3 łyżki cukru 






Do mąki z proszkiem do pieczenia i solą dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać. Dodać cukier, żółtka i łyżkę wody. Ciasto zagnieść ręcznie lub w robocie. Ciasto podzielić na porcje 2/3 i 1/3 ciasta, osobno zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki. Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na ok. 2 cm kawałki. Przełożyć do miski, zasypać cukrem i wymieszać. Blaszkę (u mnie 26 cm x 20 cm) Wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce na grubych oczkach 2/3 schłodzonego ciasta zachowując wyższy rant. Ciasto nakłuć widelcem. Na ciasto ułożyć rabarbar. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie szklista, dodać kisiel (proszek) i krótko zmiksować. Pianę wyłożyć na rabarbar i równo rozsmarować. Na pianę zetrzeć pozostałą 1/3 zmrożonego ciasta. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka dolna) i piec przez ok. 50-55 minut, na 10 minut przed końcem pieczenia można włączyć grzałkę (góra-dół) aby ciasto ładnie się zarumieniło. Ciasto przed pokrojeniem całkowicie wystudzić. Smacznego! 

Rady: Spód ciasta można wcześniej podpiec przez ok. 15 minut w 180 stopniach na grzałce góra-dół. 

11 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie. Czemu ja sobie żadnego ciacha na niedziele nie zrobiłam :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D Jeśli masz składniki to uderzaj do kuchni i piecz, niewiele pracy, a ciacho pyszne <3

      Usuń
  2. pysznie wygląda, lubię kwaskowe ciasta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również ;) Jak dla mnie to połączenie idealne.

      Usuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie :) Zjadłabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jedno z ciast dzieciństwa! Genialne :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie ;) Często i chętnie wracam do smaków dzieciństwa :)

      Usuń
  5. Rabarbar jest roślinką, którą można bardzo łatwo wyhodować samemu w ogródku. Warto spróbować. Pycha. :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...