Składniki (na 2 porcje):
Steki z tuńczyka:
2 świeże steki z tuńczyka (każdy po ok. 200 g)
3 łyżki oliwy z oliwek
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
2 łyżki soku z cytryny
Sałatka:
1/2 szklanki komosy ryżowej
50 g rukoli
1/2 strąka czerwonej papryki
12 pomidorów koktajlowych
2 łyżki ziaren słonecznika
3 łyżki oleju sezamowego
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
Sałatka: Komosę zalać 250 ml wody i dodać szczyptę soli, gotować na wolnym ogniu do miękkości ok. 15 minut. Ugotowaną komosę całkowicie wystudzić. Słonecznik uprażyć na suchej patelni na lekko złoty kolor. Rukolę umyć i osuszyć. Do rukoli dodać komosę, pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i ziarna słonecznika. Sałatkę przed podaniem polać olejem i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Steki: Steki wyjąć z lodówki minimum godzinę przed planowanym czasem grillowania. Posmarować oliwą, skropić sokiem z cytryny i natrzeć solą i pieprzem. Odstawić do przegryzienia na ok. 30 minut. Grillować na mocno rozgrzanej patelni grillowej, grillu elektrycznym lub węglowym z każdej strony po ok. 2 minuty, w zależności od grubości steków. Zdjąć z ognia i odstawić na ok. 5 minut. Podawać z sałatką. Smacznego!
Rady: Steki z tuńczyka należy grillować krótko na dobrze rozgrzanym grillu (lub patelni grillowej), czas grillowania należy dostosować do grubości steka, nie jego wielkości. Mięso powinno być mniej lub bardziej różowe z środku (w zależności od preferowanego stopnia wysmażenia). Zbyt "przeciągnięty" tuńczyk będzie suchy i niesmaczny.
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńByło pysznie :)
UsuńMuszę wreszcie spróbować qinoa.☺
OdpowiedzUsuńKoniecznie ;) Ja ją bardzo lubię ze względu na walory smakowe oraz nieograniczoną ilość zastosowań :)
Usuńświetny, letni obiad-taki w moim stylu :)
OdpowiedzUsuńZdrowo, kolorowo i pożywnie :)
Usuń