środa, 3 maja 2017

Ekspresowy chleb na jogurcie (bez zagniatania, wyrastania)

Przygotowanie tego chleba nie zajmie Wam więcej niż 10 minut. Lubię takie ekspresowe przepisy, które ratują nas, kiedy braknie bazowego składnika na śniadanie czy kolacje. Ten chleb powstał na bazie przepisu na chleb z otrębami na maślance (PRZEPIS), który pojawił się na blogu ponad 5 lat temu i był pierwszym stworzonym przeze mnie wpisem ;) Z racji braku kilku składników, potrzebnych do jego przygotowania postanowiłam poeksperymentować i znaleźć w kuchni zamienniki. Efektem tego jest - jak sami widzicie pyszny, wyrośnięty bochenek, który przygotujecie w zaledwie kilka chwil. Koniecznie spróbujcie ;) 



Składniki: 
500 g mąki pszennej
250 ml ciepłej wody
250 g jogurtu naturalnego
50 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
1/2 łyżki granulowanego czosnku
1/2 łyżki ziół prowansalskich 
2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika
1 łyżka czarnuszki (do posypania) 




Drożdże mieszamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i łyżki mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 5 minut. Mąkę mieszamy z solą, ziołami, czosnkiem i słonecznikiem. Wlewamy jogurt i podrośnięte drożdże. Mieszamy łyżką, do połączenia się składników. Całość wlewamy do wysmarowanej olejem keksówki (30 cm x 10 cm). Wierzch chleba posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy temperaturę na 180 stopni (grzałka dolna). Pieczemy 1 godz i 30 minut. Po upieczeniu chleb wykładamy na kratkę do ostygnięcia. Przechowujemy zawinięty w lnianą ściereczkę. 

Rady: Do chleba można dodać ulubione zioła lub (jeśli planujecie podać chleb ze słodkimi dodatkami) całkowicie zrezygnować z dodatku ziół i czosnku. 
Do chleba (oraz na wierzch) można także dodać inne ziarna np. sezam, pestki dyni lub mak. 

52 komentarze:

  1. Łatwy przepis ale mam pytanie czy mozna piec ten chleb w termoobieg?

    OdpowiedzUsuń
  2. Niespodziewanie prosty i szybki przepis. Tego właśnie szukałam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Znakomity przepis.Sprawdzony do stałego stosowania, wielkie dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Można zamienić na drożdże w proszku? Jeśli tak to ile?

    OdpowiedzUsuń
  5. Upiekłam i jestem zachwycona,��jutro następny z pestkami dyni.

    OdpowiedzUsuń
  6. Super,przepis, dzisiaj z mąką orkiszową i gryczaną.

    OdpowiedzUsuń
  7. Chlebek piekę po raz kolejny - rewelacyjny przepis - zapisany w ulubionych.

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy jogurt można zastąpić maślanką?

    OdpowiedzUsuń
  9. Chlebek rewelacja,szybko się robi i jak smakuje,ten ze sklepu może się schować

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzisiaj zrobiłam, jest świetny- przepis i gotowy chleb

    OdpowiedzUsuń
  11. Chlebek super !! Piekłam z innego przepisu ale ten jest rewelacyjny
    smaczny i szybki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :) Dziękuję za skorzystanie z przepisu :)

      Usuń
  12. Super przepis a chlebek rewelacja dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało i zapraszam po więcej inspiracji nie tylko na domowe pieczywo :)

      Usuń
  13. Dzisiaj biorę się za pieczenie ...myślę że wyjdzie smaczny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam i mama nadzieję, że będzie smakowało :)

      Usuń
  14. Jaka mąka ma być,tzn.typ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być mąka chlebowa, ale ja używam najczęściej typ 480

      Usuń
  15. Super przepis właśnie próbuje jest w piecu

    OdpowiedzUsuń
  16. Dziękuję za przepis chleb wyszedł wyśmienicie dzisiaj robię na mące pszennej pełno ziarnistej mam nadzieję że też wyjdzie smaczny pzdr.

    OdpowiedzUsuń
  17. Jutro próba generalna😊z dodatkiem mąki żytniej.

    OdpowiedzUsuń
  18. Jutro próba generalna z dodatkiem mąki żytniej.

    OdpowiedzUsuń
  19. Dzisiaj próba z pół szklanki zytniej mąki,dodam do pozostałych składników.😏

    OdpowiedzUsuń
  20. Chleb rewelacyjny,jeszcze tak dobrego nie jadłam👍😉

    OdpowiedzUsuń
  21. Przepis bardzo dobry , upiekłam z ziołami toksanskimi,iMaka orkiszowa.Wyszedl super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To moje ulubione zioła ;) Musiało wyjść pysznie :)

      Usuń
  22. A ja mam pytanie czy jeśli zamienić na mąkę pełnoziarnistą w całości to dajemy tyle samo? Wiem, że ona bardzo wchłania płyny, jest cięższa i czy chlebek nie będzie za bardzo zbity?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie bardziej zbity, można spróbować dać mniejszą ilość i zobaczyć konsystencję ciasta podczas mieszania.

      Usuń
  23. Właśnie się pieczezobCzymy co wyszło

    OdpowiedzUsuń
  24. Za bardzo wypieczona skórka mi wyszła. Piekłam godzinkę i trzydzieści minut. Można piec go krócej?

    OdpowiedzUsuń
  25. Za bardzo spiekła mi się skórka. Co zrobić żeby to się nie powtórzyło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czas pieczenia należy dostosować do swojego piekarnika. Jeśli skórka za bardzo się rumieni, można zmniejszyć temperaturę lub skrócić czas pieczenia, ewentualnie nakryć wierzch folią aluminiową.

      Usuń
  26. Można piec w termoobiegu? Jeśli tak to jaka temperatura piekarnika i jak długo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy piekarnik piecze inaczej. Piekąc na temoobiegu trzeba obserwować chleb, aby za bardzo się nie spiekł. Myślę, że wystarczy temp. 170 stopni i czas nieco krótszy ok. 1 godziny 10-15 minut.

      Usuń
  27. Świetny przepis. Wszyscy domownicy do uwielbiają. Ja muszę trzymać chleb w piecu 1h 40 min. Wtedy jest odpowiednio rumiany.

    OdpowiedzUsuń
  28. Czy można piec w opcji "góra - dół" ? Czy tylko "dół" ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można piec na góra-dół, ale kontrolować, żeby chleb zbytnio się nie zarumienił.

      Usuń
  29. Czy mogę dodać do ciasta suszone pomidorki?? :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Czy smarowala Pani czymś górę chleba? U mnie chleb z wierzchu blady :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie smaruję niczym wierzchu. Wszystko zależy od piekarnika. Jeśli na dolnej grzałce nie przypieka góry, 10-20 minut przed końcem pieczenia można ustawić grzanie góra-dół.

      Usuń
  31. przepis mi się podoba,ale mam suszone drożdże i ile ich dać i jak postępować z nimi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 25 g świeżych drożdży odpowiada 7 g drożdży suszonych, więc do tego chleba należy dać 14 g suszonych drożdży. W przypadku drożdży suszonych pomija się proces wyrastania ich. Należy wymieszać je po prostu z mąką i dodać resztę składników.

      Usuń
  32. u mnie 1h 20minut w piekarniku i gotowe :) rewelacyjny przepis na pyszny chlebek :) w sytuacjach awaryjnych takich jak dziś kiedy zabrakło mi chleba ten przepis jest na wagę złota :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...