Przygotowanie tego chleba nie zajmie Wam więcej niż 10 minut. Lubię takie ekspresowe przepisy, które ratują nas, kiedy braknie bazowego składnika na śniadanie czy kolacje. Ten chleb powstał na bazie przepisu na chleb z otrębami na maślance (PRZEPIS), który pojawił się na blogu ponad 5 lat temu i był pierwszym stworzonym przeze mnie wpisem ;) Z racji braku kilku składników, potrzebnych do jego przygotowania postanowiłam poeksperymentować i znaleźć w kuchni zamienniki. Efektem tego jest - jak sami widzicie pyszny, wyrośnięty bochenek, który przygotujecie w zaledwie kilka chwil. Koniecznie spróbujcie ;)
Składniki:
500 g mąki pszennej
250 ml ciepłej wody
250 g jogurtu naturalnego
50 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
1/2 łyżki granulowanego czosnku
1/2 łyżki ziół prowansalskich
2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika
1 łyżka czarnuszki (do posypania)
Drożdże mieszamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i łyżki mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 5 minut. Mąkę mieszamy z solą, ziołami, czosnkiem i słonecznikiem. Wlewamy jogurt i podrośnięte drożdże. Mieszamy łyżką, do połączenia się składników. Całość wlewamy do wysmarowanej olejem keksówki (30 cm x 10 cm). Wierzch chleba posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy temperaturę na 180 stopni (grzałka dolna). Pieczemy 1 godz i 30 minut. Po upieczeniu chleb wykładamy na kratkę do ostygnięcia. Przechowujemy zawinięty w lnianą ściereczkę.
Rady: Do chleba można dodać ulubione zioła lub (jeśli planujecie podać chleb ze słodkimi dodatkami) całkowicie zrezygnować z dodatku ziół i czosnku.
Do chleba (oraz na wierzch) można także dodać inne ziarna np. sezam, pestki dyni lub mak.
Łatwy przepis ale mam pytanie czy mozna piec ten chleb w termoobieg?
OdpowiedzUsuńNiespodziewanie prosty i szybki przepis. Tego właśnie szukałam!
OdpowiedzUsuńZnakomity przepis.Sprawdzony do stałego stosowania, wielkie dzięki.
OdpowiedzUsuńMożna zamienić na drożdże w proszku? Jeśli tak to ile?
OdpowiedzUsuńUpiekłam i jestem zachwycona,��jutro następny z pestkami dyni.
OdpowiedzUsuńSuper,przepis, dzisiaj z mąką orkiszową i gryczaną.
OdpowiedzUsuńChlebek piekę po raz kolejny - rewelacyjny przepis - zapisany w ulubionych.
OdpowiedzUsuńCzy jogurt można zastąpić maślanką?
OdpowiedzUsuńTak można albo maślanką albo kefirem.
UsuńTylko grzałka dolna???????
UsuńTak
UsuńTak
UsuńA śmietaną 18%????
UsuńNie robiłam ze śmietaną, ale myślę, że lepszy będzie kefir lub maślanka.
UsuńChlebek rewelacja,szybko się robi i jak smakuje,ten ze sklepu może się schować
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłam, jest świetny- przepis i gotowy chleb
OdpowiedzUsuńChlebek super !! Piekłam z innego przepisu ale ten jest rewelacyjny
OdpowiedzUsuńsmaczny i szybki
Super :) Dziękuję za skorzystanie z przepisu :)
UsuńSuper przepis a chlebek rewelacja dziękuję
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało i zapraszam po więcej inspiracji nie tylko na domowe pieczywo :)
UsuńDzisiaj biorę się za pieczenie ...myślę że wyjdzie smaczny.
OdpowiedzUsuńPolecam i mama nadzieję, że będzie smakowało :)
UsuńJaka mąka ma być,tzn.typ?
OdpowiedzUsuńMoże być mąka chlebowa, ale ja używam najczęściej typ 480
UsuńSuper przepis właśnie próbuje jest w piecu
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis chleb wyszedł wyśmienicie dzisiaj robię na mące pszennej pełno ziarnistej mam nadzieję że też wyjdzie smaczny pzdr.
OdpowiedzUsuńUpiekę ten chlebek
OdpowiedzUsuńJutro próba generalna😊z dodatkiem mąki żytniej.
OdpowiedzUsuńJutro próba generalna z dodatkiem mąki żytniej.
OdpowiedzUsuńDzisiaj próba z pół szklanki zytniej mąki,dodam do pozostałych składników.😏
OdpowiedzUsuńChleb rewelacyjny,jeszcze tak dobrego nie jadłam👍😉
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo dobry , upiekłam z ziołami toksanskimi,iMaka orkiszowa.Wyszedl super
OdpowiedzUsuńTo moje ulubione zioła ;) Musiało wyjść pysznie :)
UsuńA ja mam pytanie czy jeśli zamienić na mąkę pełnoziarnistą w całości to dajemy tyle samo? Wiem, że ona bardzo wchłania płyny, jest cięższa i czy chlebek nie będzie za bardzo zbity?
OdpowiedzUsuńBędzie bardziej zbity, można spróbować dać mniejszą ilość i zobaczyć konsystencję ciasta podczas mieszania.
UsuńWłaśnie się pieczezobCzymy co wyszło
OdpowiedzUsuńZa bardzo wypieczona skórka mi wyszła. Piekłam godzinkę i trzydzieści minut. Można piec go krócej?
OdpowiedzUsuńZa bardzo spiekła mi się skórka. Co zrobić żeby to się nie powtórzyło?
OdpowiedzUsuńCzas pieczenia należy dostosować do swojego piekarnika. Jeśli skórka za bardzo się rumieni, można zmniejszyć temperaturę lub skrócić czas pieczenia, ewentualnie nakryć wierzch folią aluminiową.
UsuńMożna piec w termoobiegu? Jeśli tak to jaka temperatura piekarnika i jak długo?
OdpowiedzUsuńKażdy piekarnik piecze inaczej. Piekąc na temoobiegu trzeba obserwować chleb, aby za bardzo się nie spiekł. Myślę, że wystarczy temp. 170 stopni i czas nieco krótszy ok. 1 godziny 10-15 minut.
UsuńŚwietny przepis. Wszyscy domownicy do uwielbiają. Ja muszę trzymać chleb w piecu 1h 40 min. Wtedy jest odpowiednio rumiany.
OdpowiedzUsuńCzy można piec w opcji "góra - dół" ? Czy tylko "dół" ?
OdpowiedzUsuńMożna piec na góra-dół, ale kontrolować, żeby chleb zbytnio się nie zarumienił.
UsuńCzy mogę dodać do ciasta suszone pomidorki?? :)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej :)
UsuńCzy smarowala Pani czymś górę chleba? U mnie chleb z wierzchu blady :(
OdpowiedzUsuńNie smaruję niczym wierzchu. Wszystko zależy od piekarnika. Jeśli na dolnej grzałce nie przypieka góry, 10-20 minut przed końcem pieczenia można ustawić grzanie góra-dół.
Usuńprzepis mi się podoba,ale mam suszone drożdże i ile ich dać i jak postępować z nimi
OdpowiedzUsuń25 g świeżych drożdży odpowiada 7 g drożdży suszonych, więc do tego chleba należy dać 14 g suszonych drożdży. W przypadku drożdży suszonych pomija się proces wyrastania ich. Należy wymieszać je po prostu z mąką i dodać resztę składników.
Usuńu mnie 1h 20minut w piekarniku i gotowe :) rewelacyjny przepis na pyszny chlebek :) w sytuacjach awaryjnych takich jak dziś kiedy zabrakło mi chleba ten przepis jest na wagę złota :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało :)
Usuń