sobota, 22 kwietnia 2017

Zupa meksykańska

Choć to danie sycące i rozgrzewające, patrząc na ostatnie anomalie pogodowe, śmiało można powiedzieć, że jest to zupa idealna także na wiosenne, zimne dni. Pikantna, kolorowa, szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna. Świetnie smakuje także na drugi dzień, kiedy składniki i przyprawy dokładnie się przegryzą. Można serwować ją solo, z plackami tortilli lub po prostu z pajdą świeżego chleba. Zapewniam Was, że będziecie zachwyceni jej smakiem :)



Składniki: 
500 g mielonego wołowego mięsa (opcjonalnie mięso wieprzowo-wołowe)
1 średnia cebula
4 ząbki czosnku
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 świeża czerwona papryka
1 litr bulionu (najlepiej wołowego lub warzywnego)
500 g passaty pomidorowej (przecieru pomidorowego)
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
cukier (do smaku)
2 łyżki oleju
1/2 łyżki suszonego tymianku
1/2 łyżki suszonego oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki (lub 1 papryczka chili - bez pestek)
1/4 łyżeczki ostrej, wędzonej papryki (opcjonalnie)
sól, pieprz (do smaku)
Do podania:
starty ser cheddar
posiekana natka pietruszki lub kolendry




W garnku, na oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Dodać szczyptę soli i cukru. Smażyć do lekkiego zeszklenia. Dodać mięso mielone oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Podsmażyć. Zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Dodać passatę pomidorową, koncentrat oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować ok. 10 minut. Dodać odsączone i przepłukane warzywa z puszki. Zupę przyprawić ziołami, solą, pieprzem, cukrem oraz papryką. Podawać gorącą, posypaną natką pietruszki i startym na grubych oczkach serem cheddar z grillowaną tortillą, chlebem lub solo. Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Pyszna, ale świeża papryka w kwietniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodziło o świeżą, w sensie nie w proszku (przyprawę) :)

      Usuń
  2. pysznie wygląda , uwielbiam takie konkretne zupy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również, to świetna alternatywa dla dwudaniowego obiadu ;)

      Usuń
  3. To jaka ta papryka w proszku czy świeżą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak w przepisie - 1 świeża czerwona papryka i papryka w proszku (przyprawa)
      1 łyżeczka słodkiej papryki
      1/4 łyżeczki ostrej papryki (lub 1 papryczka chili - bez pestek)
      1/4 łyżeczki ostrej, wędzonej papryki (opcjonalnie)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...