Składniki:
500 g mielonego wołowego mięsa (opcjonalnie mięso wieprzowo-wołowe)
1 średnia cebula
4 ząbki czosnku
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 świeża czerwona papryka
1 litr bulionu (najlepiej wołowego lub warzywnego)
500 g passaty pomidorowej (przecieru pomidorowego)
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
cukier (do smaku)
2 łyżki oleju
1/2 łyżki suszonego tymianku
1/2 łyżki suszonego oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki (lub 1 papryczka chili - bez pestek)
1/4 łyżeczki ostrej, wędzonej papryki (opcjonalnie)
sól, pieprz (do smaku)
Do podania:
starty ser cheddar
posiekana natka pietruszki lub kolendry
W garnku, na oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Dodać szczyptę soli i cukru. Smażyć do lekkiego zeszklenia. Dodać mięso mielone oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Podsmażyć. Zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Dodać passatę pomidorową, koncentrat oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować ok. 10 minut. Dodać odsączone i przepłukane warzywa z puszki. Zupę przyprawić ziołami, solą, pieprzem, cukrem oraz papryką. Podawać gorącą, posypaną natką pietruszki i startym na grubych oczkach serem cheddar z grillowaną tortillą, chlebem lub solo. Smacznego!
Pyszna, ale świeża papryka w kwietniu?
OdpowiedzUsuńChodziło o świeżą, w sensie nie w proszku (przyprawę) :)
Usuńpysznie wygląda , uwielbiam takie konkretne zupy
OdpowiedzUsuńJa również, to świetna alternatywa dla dwudaniowego obiadu ;)
UsuńTo jaka ta papryka w proszku czy świeżą
OdpowiedzUsuńTak jak w przepisie - 1 świeża czerwona papryka i papryka w proszku (przyprawa)
Usuń1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki (lub 1 papryczka chili - bez pestek)
1/4 łyżeczki ostrej, wędzonej papryki (opcjonalnie)