poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Rollsy (roladki) z tortilli na 3 sposoby

Wczoraj pokazałam Wam jak w prosty sposób zrobić najlepszą domową tortillę. Przepis ---> KLIK. Dzisiejszy wpis to pomysł na jej wykorzystanie. Domowa tortilla nafaszerowana mięsem i warzywami świetnie sprawdzi się jako pożywna przekąską na obiad czy lunch do pracy, roladki z kolei z pewnością staną się hitem na niejednym przyjęciu i imprezie. Smakują świetnie, są proste i szybkie w przygotowaniu a dodatkowo, świetnie prezentują się na stole. Taką tortillę z powodzeniem możecie zabrać także do pracy czy szkoły. Nadzienie pozostawia pełne pole do popisu - możecie nafaszerować je ulubionymi składnikami lub tym, co akurat macie pod ręką. Rolujcie ze smakiem ;) 



Rollsy z pstrągiem łososiowym i kremowym serkiem
Składniki: 
1 tortilla (o średnicy 28 cm)
100 g wędzonego pstrąga tęczowego łososiowego
5 łyżek kremowego serka ze szczypiorkiem i cebulą
1 garść mixu sałat z rukolą

Tortillę dokładnie posmarować serkiem, ułożyć plastry wędzonego pstrąga oraz liście sałaty. Tortillę zwinąć ciasno w rulon. Pokroić na ok. 4 cm porcje, w każdą wbić wykałaczkę. 



Rollsy z szynką i serem
Składniki:
1 tortilla (o średnicy 28 cm)
5 plastrów wieprzowej lub drobiowej wędliny 
3 łyżki startego żółtego sera 
3 liście sałaty masłowej
3 łyżki majonezu 

Tortillę posmarować majonezem, posypać startym serem, ułożyć szynkę oraz sałatę. Tortillę zwinąć ciasno w rulon. Pokroić na ok. 4 cm porcje, w każdą wbić wykałaczkę. 



Rollsy z tuńczykiem i kukurydzą 
Składniki:
1 tortilla (o średnicy 28 cm)
3 łyżki majonezu
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
1/2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
2 łyżki kukurydzy z puszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 garść mixu sałat z rukolą 

Tuńczyka odsączyć z zalewy. Tortillę posmarować majonezem i musztardą, posypać szczypiorkiem, dodać tuńczyka, kukurydzę oraz sałatę. Tortillę zwinąć ciasno w rulon. Pokroić na ok. 4 cm porcje, w każdą wbić wykałaczkę. 



Rady: Z jednej tortilli przygotujecie ok. 5-6 roladek. 
Tortillę należy zwinąć bardzo ciasno, aby roladki zachowały ładny kształt i nie rozpadały się podczas krojenia. 

3 komentarze:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...