Składniki:
1 puszka czerwonej fasoli
5 suszonych pomidorów w zalewie
1 łyżka oleju z zalewy z suszonych pomidorów
1 duży ząbek czosnku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/8 łyżeczki ostrej papryki lub szczypta chili
pieprz czarny (opcjonalnie - do smaku)
sól (do smaku)
Fasolę odsączyć zachowując trochę zalewy. Przełożyć do blendera, dodać suszone pomidory, olej, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pozostałe przyprawy. Zmiksować na gładką pastę. W razie potrzeby dolać trochę zalewy lub oleju, aby uzyskać pożądaną konsystencję pasty. Schłodzić w lodówce. Smacznego!
Rady: Pasta najlepiej smakuje kiedy składniki się przegryzą. Warto więc przygotować ją dzień wcześniej, przed planowanym podaniem.
Do pasty można również użyć suszonych pomidorów (nie w zalewie). Należy je wcześniej namoczyć w gorącej wodzie przez ok. 20 minut, odsączyć i dodać do fasoli, dodając jednocześnie 2 łyżki ulubionego oleju (np. rzepakowego) lub oliwy.
Pasta z fasoli świetnie komponuje się z prażonym słonecznikiem, można więc posypać nim kanapki, lub dodać 1-2 łyżki bezpośrednio do pasty.
Uwielbiam suszone pomidory1 Chyba muszę to wypróbować, akurat mam wszystkie składniki :)
OdpowiedzUsuńPolecam i życzę smacznego :)
UsuńJa również kocham pasty! Hummus czy inne pasty warzywne to u mnie codzienność. Ta brzmi świetnie, bo kocham suszone pomidory :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/