środa, 13 lipca 2016

Tarta z porzeczkami i bezą

Jedno z lepszych połączeń jakie znam - kwaśne owoce i słodka, chrupiąca beza. A to wszystko schowane w kruchym cieście z kremowym budyniem. Bajka! Owoce lata dają nieograniczone możliwości w kuchni. Świetnie sprawdzają się w wypiekach, daniach obiadowych czy śniadaniach. Porzeczki, każdego lata (nie wiedzieć czemu) przegrywają z tak lubianymi przez wszystkich truskawkami czy malinami. Zapewniam Was, że jeśli do tej pory sięgaliście po te owoce sporadycznie lub wcale, po zrobieniu tej tarty zakochacie się w nich bez pamięci ;) 



Składniki (na tartę o średnicy 28 cm):
Ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
100 g cukru pudru
2 żółtka (z dużych jajek o wadze ok. 70 g)
szczypta soli
1 łyżka lodowatej wody
Budyń:
1 budyń śmietankowy bez cukru (40g) 
1 1/2 łyżki cukru
400 ml mleka 3,2%
Owoce:
450 g czerwonej porzeczki
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej 
Beza:
2 białka
110 g cukru 
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej





Ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem i szczyptą soli. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, wodę i żółtka. Zagnieść kruche ciasto ręcznie lub w robocie. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę. Spód ciasta nakłuć kilkukrotnie widelcem. Wierzch ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. ziarnami fasoli. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 15 minut. Po tym czasie zdjąć papier do pieczenia z obciążeniem i dopiec tartę kolejne 15 minut. 
Budyń: Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu na 400 ml mleka. 
Owoce: Porzeczki umyć, osuszyć i usunąć gałązki. Do owoców dodać cukier waniliowy i mąkę. Wymieszać. Podpieczoną tartę wyjąć z piekarnika i rozsmarować na niej budyń. Na budyniu ułożyć owoce. 
Beza: Białka ubić na sztywno z cukrem. Kiedy piana będzie sztywna i szklista dodać mąkę i krótko zmiksować. Bezę od razu wyłożyć na wierzch tarty. Tartę ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok. 30 minut, pod koniec pieczenia zmniejszyć temp. do 100 stopni włączyć termoobieg i grzałkę dolną i podsuszyć bezę przez ok. 10 minut, aż będzie chrupiąca z wierzchu. Przed rozkrojeniem tartę całkowicie wystudzić. Smacznego! 

czwartek, 7 lipca 2016

Czekoladowo-kokosowe crumble z owocami lata i lodami Carte d'Or Blueberry

Są takie desery, które mogłabym jeść kilka razy w tygodniu. Owocowe, słodkie i chrupiące zarazem. Crumble przygotowuję często zmieniając jedynie owoce i smak kruszonki. Latem, kiedy pod dostatkiem mamy całą paletę sezonowych owoców warto zrobić ten deser, łącząc wiele smaków. Crumble z miksem letnich owoców podałam z przepysznymi, kremowymi lodami Carte d'Or Bluberry. To lody klasy premium wykonane z najwyższej jakości składników. Jedwabiste i kremowe waniliowo-jagodowe, zmieszane z intensywnie jagodowym sosem, a dodatkowo posypane serduszkami z białej i ciemniej czekolady. W opakowaniu znajdziecie 6 gotowych do nałożenia rozetek, dzięki czemu przygotowanie efektownego deseru zajmie tylko chwilę. Koniecznie zafundujcie sobie taki deser tego lata :)  


Składniki (na 6 porcji):
Kruszonka:
200 g mąki
120 g masła
2 płaskie łyżki gorzkiego kakao
2 łyżki wiórek kokosowych
100 g cukru
szczypta soli
Owoce:
250 g truskawek
250 g czereśni
200 g jagód
200 g malin
3 morele
1 łyżka cukru
Dodatkowo:
1/2 łyżeczki masła do wysmarowania kokilek 
1 opakowanie (900 ml) lodów Carte d'Or Blueberry 





Mąkę i kakao przesiać. Wymieszać z solą i wiórkami kokosowymi. Dodać cukier oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Posiekać nożem i zagnieść kruszonkę. Owoce umyć i osuszyć. Z truskawek usunąć szypułki, z moreli i czereśni pestki. Truskawki i morele pokroić na mniejsze kawałki. Owoce wymieszać w misce z łyżką cukru. Kokilki wysmarować masłem i ułożyć w nich owoce. Obficie posypać kruszonką. Crumble piec w 180 stopniach (grzałka góra-dół) przez ok. 30 minut, do czasu, aż kruszonka będzie chrupiąca. Gotowy deser lekko przestudzić i podawać ciepły z lodami Carte d'Or Blueberry. Smacznego! 




niedziela, 3 lipca 2016

Tort jagodowy z owocami lata

Bajecznie kolorowy, pachnący latem, kremowy i rozpływający się w ustach tort jagodowy to prawdziwa uczta dla podniebienia. Wbrew pozorom przygotowanie takiego tortu nie zajmuje dużo czasu, a efekt nie tylko cieszy oko, ale także podniebienie. Krem jagodowy ma zapach lata, jędrne, soczyste owoce nadają mu charakteru, a chrupiąca czekolada oraz listki mięty fantastycznie współgrają z pozostały składnikami. Taki tort zamarzył mi się kilka dni temu. Wizję zrealizowałam, a efektem końcowym musiałam podzielić się z Wami jak najszybciej :) 


Składniki: 
Biszkopt:
6 dużych jajek (klasy L lub XL 1 szt o wadze ok. 70 g)  
1 niepełna szklanka (200g) cukru  
1 szklanka (150 g) mąki tortowej
1/2 szklanki (100g) mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu  
szczypta soli 
Krem jagodowy:
700 ml śmietany 30%
250 g sera mascarpone
4 łyżki cukru pudru
2 opakowania śmietan fixu
90 g białej czekolady
250 g jagód
1 łyżka żelatyny
Poncz: 
1/2 szklanki wody
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka domowego ekstraktu z wanilii 
Dodatkowo:
100 g malin
100 g truskawek
100 g jagód
100 g czereśni
1 łyżka posiekanej białej czekolady
1 łyżka posiekanej gorzkiej czekolady 
listki mięty (do dekoracji)





Biszkopt: Piekarnik nagrzać do temperatury 170-175 stopni (dolna grzałka). Dno tortownicy o średnicy ok. 24 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować. Białka oddzielić od żółtek. 
Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, roztrzepać trzepaczką do połączenia się składników. Białka ubijać na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie szklista i sztywna dodać żółtka i zmiksować. Do dobrze ubitych jajek dodać stopniowo przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić i przekroić na 3 blaty. 
Krem jagodowy: Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, przestudzić. Jagody zblendować, do jagód dodać żelatynę i wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić do temp. pokojowej. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem. Dodać serek mascarpone i krótko zmiksować do połączenia się składników. Dodać rozpuszczoną czekoladę i jagody z żelatyną. Zmiksować do połączenia się składników. 
Wykończenie: Blat biszkoptowy nasączyć ponczem. Krem podzielić na 3 porcje. Rozsmarować 1 porcję kremu jagodowego. Przykryć drugim blatem. Blat nasączyć ponczem i wysmarować kolejną porcją kremu. Przykryć trzecim blatem, lekko go nasączając. Ostatnią porcją kremu wysmarować wierzch i boki tortu. Owoce umyć i osuszyć. Z truskawek usunąć szypułki, z czereśni pestki. Tort udekorować owocami, posypać czekoladami i ozdobić listkami świeżej mięty. Tort wstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin. Smacznego! 

To już trzecia moja propozycja zgłoszona do konkursu Akademii Kulinarnej Whirpool, Warszawskiej szkoły gotowania z siedzibą w awangardowej przestrzeni Soho FactoryAkademia obchodzi właśnie swoje 3 urodziny, więc powód do świętowania jest szczególny :) Z tego miejsca chciałabym złożyć gospodarzom tego miejsca: Marco Ghia oraz Emiliano Castagna, najserdeczniejsze życzenia: mnóstwa fantastycznych, kulinarnych inspiracji, niestygnącej pasji, zaangażowania i zapału, do tworzenia kolejnych niesamowitych, kulinarnych dzieł sztuki :)


sobota, 2 lipca 2016

Koktajl z truskawkami, jagodami, malinami i chia

W sezonie letnim orzeźwiające i sycące koktajle to idealna propozycja na deser lub drugie śniadanie. Można dowolnie kombinować z dodatkami i tworzyć kolejne wersje smakowite. Dziś połączyłam moje ulubione owoce: truskawki, jagody i maliny. Dodatek nasion chia wzbogaca koktajl o dodatkowe witaminy i zagęszcza go, dzięki czemu jest bardzo sycący :) Pijcie na zdrowie! 



Składniki (na ok. 2-3 porcje):
1 szklanka truskawek
3 łyżki jagód
1/2 szklanki malin
400 ml mleka 0,5%
1 łyżka soku z cytryny 
2 łyżeczki nasion chia
miód (do smaku)






Owoce umyć, przełożyć do dzbanka, zalać mlekiem i zmiksować. Dodać miód,  nasiona chia i wymieszać. Odstawić na ok. 15 minut do zgęstnienia. Koktajl podawać od razu po przygotowaniu lub po wcześniejszym schłodzeniu. Smacznego! 


Naturalne i zdrowe produkty można znaleźć w sklepie internetowym:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...