niedziela, 24 kwietnia 2016

Risotto z warzywami i kurczakiem

Risotto to jedno z tych mniej fotogenicznych, ale niezwykle pysznych dań :) Dziś mam dla Was przepis na risotto z warzywami i kurczakiem. To świetny pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Kremowa, delikatna konsystencja, chrupiące warzywa i soczysta pierś z kurczaka to prawdziwa uczta dla podniebienia. 


Składniki:
300 g ryżu do risotto (arborio) 
1 1/2 litra gorącego bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki masła
1 średnia cebula
1 mała cukinia
1 mała czerwona papryka
250 g piersi z kurczaka
1/3 szklanki startego parmezanu
1 ząbek czosnku  
sól (opcjonalnie)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)

1 łyżka oleju
3 łyżki posiekanej natki pietruszki 



Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć pokrojoną na paski i przyprawioną solą i pieprzem pierś z kurczaka. Cukinię i paprykę pokroić w drobną kostkę. 
Na drugiej, głębszej patelni rozgrzać oliwę z 2 łyżkami masła. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać ryż i smażyć mieszając, do czasu, aż ryż pokryje się masłem z oliwą i zrobi się lekko przeźroczysty. Do ryżu wlewać po chochelce gorącego buliony. Kiedy ryż wchłonie płyn, dodać kolejną porcję buliony. Postępować tak do czasu, aż ryż wchłonie bulion i stanie się miękki. W połowie gotowania dodać warzywa, podsmażonego kurczaka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Pod koniec dodać łyżkę masła i starty ser. Doprawić do smaku pieprzem i (ewentualnie) solą. Posypać natką pietruszki. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego! 

czwartek, 21 kwietnia 2016

Orkiszowe ciastka z ziarnami

Kruche, chrupiące i obłędnie maślane ciastka z ziarnami wyśmienicie smakują z zimnym mlekiem czy gorąca kawą. Dzięki dodatkowi pełnoziarnistej mąki orkiszowej są też zdrowsze od tych, pieczonych jedynie na mące pszennej. Idealne na deser, słodką przekąskę w ciągu dnia czy dodatek do owocowego, drugiego śniadania. Mają jednak jedną wadę - znikają szybciej niż się pojawiają, bo nie sposób oderwać się od chrupania :) 



Składniki (na ok. 20 dużych ciastek):
150 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 
150 g mąki pszennej
150 g masła 82 %
100 g cukru pudru
1 małe jajko
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Dodatkowo:
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki pestek dyni
1 łyżka sezamu 




Mąki wymieszać z cukrem pudrem, sodą, proszkiem i solą. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać nożem. Dodać jajko i ewentualnie odrobinę lodowatej wody. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 40 minut. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać za pomocą spodu szklanki maczanym w mące. Ciastka posypać ziarnami, lekko dociskając je do ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) przez ok. 17-20 minut, do czasu, aż ładnie się zarumienią. Upieczone ciastka wystudzić na blaszce. Smacznego! 

Rada: Ciasto można także zagnieść w robocie. 

środa, 20 kwietnia 2016

Sałatka z komosą ryżową, kurczakiem i rodzynkami

Kolorowe sałatki to świetny pomysł na lekki posiłek. Dostarczają organizmowi niezbędnych witamin i składników odżywczych, dodają energii, a dzięki zawartości błonnika, sycą na długie godziny. Pożywna sałatka z komosą, piersią kurczaka i słodkim akcentem w postaci rodzynek, to świetny pomysł na posiłek do pracy czy szkoły. Zajadajcie na zdrowie :) 



Składniki (na 2 porcje):

100 g rukoli 
2/3 szklanki ugotowanej komosy ryżowej
10 pomidorków koktajlowych
1 łodyga selera naciowego
2 łyżki rodzynek
2 łyżki pestek dyni
1 łyżka ziaren słonecznika 
1 pojedyncza pierś z kurczaka
sól (do smaku)
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1 łyżka soku z limonki lub cytryny
1 łyżka oleju rzepakowego 
Dressing:
3 łyżki oleju sezamowego
sól (do smaku)
pieprz czarny świeżo zmielony (do smaku)


Pierś pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny, doprawi solą, pieprzem i papryką. Podsmażyć na łyżce oleju. Wystudzić.
Rukolę ułożyć na talerzu, dodać ugotowaną, przestudzoną komosę, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, pierś z kurczaka, pokrojony w plasterki seler naciowy i rodzynki. Posypać podprażonymi na suche patelni pestkami dyni i słonecznika. Składniki dressingu połączyć. Dressingiem polać sałatkę. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego! 

wtorek, 19 kwietnia 2016

Cukinie zapiekane z komosą i pieczarkami

Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. W kompozycji z wyrazistymi w smaku składnikami smakuje idealnie. Dziś mam dla Was przepis na cukinie faszerowane komosą ryżową, pieczarkami i piersią kurczaka. Obłędnie pyszny i zdrowy posiłek. Idealny na lekki obiad czy kolacje na ciepło. 



Składniki:
1/2 szklanki* komosy ryżowej (quinoa)
3 średnie cukinie
1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
200 g pieczarek
1 średnia cebula
4 łyżki startego parmezanu
1 łyżka sosu sojowego
olej (do smażenia)
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1/2 łyżeczki słodkiej papryki

*szklanka 250 ml 



Cukinie przeciąć na pół. Za pomocą łyżeczki wydrążyć gniazda nasienne. Komosę ugotować w 300 ml osolonej wody. Na patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażyć do zrumienienia. Dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, doprawić sosem sojowym, pieprzem, papryką oraz (opcjonalnie) solą. Przesmażoną pierś z cebulą przełożyć do komosy. Na patelni podsmażyć pokrojone w kostkę pieczarki. Dodać do reszty składników. Cukinie nadziewać farszem i posypać parmezanem. Zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30 minut. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego! 


niedziela, 17 kwietnia 2016

Dietetyczny deser z chia i kiwi

Jeden z pyszniejszych deserów jakie ostatnio zrobiłam. Lekki, a zarazem sycący. Nasiona chia, czyli szałwia hiszpańska, to nieocenione źródło błonnika, witamin i minerałów. Deser w takim wydaniu z powodzeniem mogą zajadać osoby będące na diecie. Zdrowo, kolorowo i pożywnie. Koniecznie spróbujcie :) 


Składniki (na 3 mniejsze porcje):
3 łyżki nasion chia 
250 ml mleka 0,5%
400 g naturalnego, gęstego jogurtu
1 łyżka wiórków kokosowych
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 duży banan
2 owoce kiwi
15 orzechów laskowych




Nasiona chia namoczyć w mleku, przez ok. 30 minut. Dodać jogurt, miód, ekstrakt z wanilii i wiórki kokosowe. Wszystko wymieszać i odstawić, do czasu, aż nasiona napęcznieją, a deser uzyska konsystencje puddingu. Deser przełożyć do szklanek, udekorować pokrojonymi owocami, orzechami i polać miodem. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego! 

Rady: Do deseru można użyć także mleka smakowego (sojowe, migdałowe, owsiane), a ekstrakt zastąpić miąższem z połówki laski wanilii. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...