niedziela, 12 czerwca 2016

Waniliowy sernik z truskawkami

Pyszny, kremowy, waniliowy sernik z truskawkami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jeśli dodatkowo zrezygnujemy z przygotowania ciasta kruchego na spód, a zastąpimy je herbatnikami lub markizami, sernik będzie ekspresowy w przygotowaniu. Dla podbicia smaku warto po upieczeniu i przestudzeniu udekorować go kawałkami świeżych truskawek i polać roztopioną czekoladą. Będzie pysznie! 
Ten pyszny sernik powstał ze specjalną dedykacją dla gospodarzy świetnego miejsca Akademii Kulinarnej Whirpool, czyli Warszawskiej szkoły gotowania z siedzibą w awangardowej przestrzeni Soho Factory. Akademia obchodzi właśnie swoje 3 urodziny :) Z tej okazji chciałabym złożyć gospodarzom Marco Ghia oraz Emiliano Castagna, najserdeczniejsze życzenia: mnóstwa fantastycznych, kulinarnych inspiracji, niestygnącej pasji, zaangażowania i zapału, do tworzenia kolejnych niesamowitych, kulinarnych dzieł sztuki :)



Składniki:
Spód:
150 g czekoladowym markiz lub markizy jasne i 1 łyżka gorzkiego kakao
50 g roztopionego masła
Sernik:
1 kg twarogu trzykrotnie mielonego (może być z wiaderka)
220 g cukru (1 szklanka 250 ml)
4 duże jajka
1 laska wanilii
1 budyń (40 g) waniliowy (bez cukru)
400 g truskawek
Dodatkowo:
400 g truskawek 
50 g (1/2 tabliczki) gorzkiej czekolady
3 łyżki mleka 3,2%





Spód: Ciastka zmielić w robocie i wymieszać ze stopionym masłem. Masą wylepić spód tortownicy o średnicy 23 cm. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut. 
Sernik: Jajka krótko zmiksować z cukrem i miąższem z jednej laski wanilii. Dodać ser, zmiksować tylko do połączenia się składników. Dodać proszek budyniowy i połączyć całość. Masę serową wylać na schłodzony spód, na wierzchu sernika poukładać połówki, umytych osuszonych i pozbawionych szypułek truskawek. Sernik wstawić do nagrzanego do 175 piekarnika (grzałka góra-dół) i piec przez 15 minut. Po tym czasie temp. zmniejszyć do 160 stopni i piec ok. 1 godziny i 10 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w uchylonym piekarniku na ok. 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Wykończenie: Przed podaniem wierzch udekorować pokrojonymi truskawkami i rozpuszczoną czekoladą z dodatkiem mleka. Smacznego! 

http://akademiakulinarnawhirlpool.pl/
http://www.marcoghia.pl/


12 komentarzy:

  1. Idealny! Zjadłam dziś podobny na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernik na śniadanie to jedna z najlepszych opcji ;)

      Usuń
  2. Ja taki podobny robię, ale z serków homogenizowanych z proszkiem do pieczenia :) Serniki zawsze są pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, serniki to jedne z najpyszniejszych ciach :) Na serkach homogenizowanych częściej robię jednak serniki na zimno. Te tradycyjnie pieczone, zawsze na twarogu ;)

      Usuń
  3. Wygląda naprawdę smacznie :) Na pewno go zrobię - i naturalnie poleję czekoladą ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo nie wymaga dużego nakładu pracy, a smakuje wybornie ;) Życzę smacznego!

      Usuń
  4. zjadłabym!
    Zapraszam do mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mój pierwszy sernik stał się rzeczywistością!Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dziękuję za ciepły komentarz i zachęcam do kolejnych kulinarnych poczynań ;)

      Usuń
  6. A co zamiast truskawek? Mrożonych pewnie nie można? ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć mrożonych truskawek, lub np. malin (świeżych lub mrożonych), śliwek, nektarynek, brzoskwiń.

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...