Składniki (na tartę o średnicy 28 cm):
225 g mąki
120 g schłodzonego masła 82%
1 żółtko
1/4 łyżeczki soli
30 ml lodowatej wody
Nadzienie:
400g zielonych szparagów
1 duża cebula
1 łyżka oleju
3 jajka
4 łyżki śmietany 18 %
3 ząbki czosnku
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
gałka muszkatołowa (do smaku)
1/2 szklanki startego, pikantnego sera (np. parmezanu i cheddera)
Ciasto: Składniki ciasta kruchego zagnieść ręcznie lub w robocie. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na ok. 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg. Ciastem wyłożyć formę na tartę. Spód kilkukrotnie nakłuć widelcem. Na tartę położyć papier do pieczenia i obciążyć wierzch np. ziarnami fasoli. Piec 15 minut w 190 stopniach (grzałka góra-dół). Po tym czasie zdjąć papier z fasolą i dopiec tartę ok. 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)