Składniki:
1/2 główki średniego kalafiora
1 puszka kukurydzy Bonduelle
4 jajka ugotowane na twardo
200 g szynki wędzonej
1/2 małego pora (część jasna i jasnozielona)
Sos:
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
sól (do smaku)
czarny pieprz (do smaku)
1/2 pęczka posiekanego koperku
2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
Kalafiora dokładnie umyć, podzielić na różyczki i poszatkować na drobno ręcznie lub w robocie. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Jajka i szynkę pokroić w drobną kostkę, pora pokroić na półplasterki i posiekać. Wszystkie składniki sałatki połączyć. Składniki sosu połączyć. Sałatkę polać sosem, wymieszać i odstawić do lodówki do przegryzienia się smaków. Smacznego!
Rady: W wersji light można całkowicie zrezygnować z majonezu i zastąpić go jogurtem naturalnym.
Coraz więcej wszędzie przepisów z kalafiorem - doskonale! Świetna sałatka!
OdpowiedzUsuńTrzeba korzystać póki sezon w pełni :)
UsuńOooo, ciekawy sposób na kalafiora :) Sałatka do zrobienia :D
OdpowiedzUsuńKoniecznie, jest pyszna :)
UsuńPrzyznam, że nie zdarzyło mi się jeść kalafiora na surowo. Jestem bardzo ciekawa tego smaku :) Na pewno zrobię tę sałatkę, jednak w wersji light, czyli bez majonezu ;) Jakoś odzwyczaiłam się od tego smaku :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńBaaaardzo pyszna salatka. Choc moja bez czosnku i koperku akurat. Zrobiona z resztek lodówkowych po prostu. Pycha.
OdpowiedzUsuńCzy kalafior mozna zastapic brokulem?
OdpowiedzUsuńMożna, choć w tym wydaniu nie próbowałam.
Usuń