wtorek, 19 kwietnia 2016

Cukinie zapiekane z komosą i pieczarkami

Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. W kompozycji z wyrazistymi w smaku składnikami smakuje idealnie. Dziś mam dla Was przepis na cukinie faszerowane komosą ryżową, pieczarkami i piersią kurczaka. Obłędnie pyszny i zdrowy posiłek. Idealny na lekki obiad czy kolacje na ciepło. 



Składniki:
1/2 szklanki* komosy ryżowej (quinoa)
3 średnie cukinie
1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
200 g pieczarek
1 średnia cebula
4 łyżki startego parmezanu
1 łyżka sosu sojowego
olej (do smażenia)
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1/2 łyżeczki słodkiej papryki

*szklanka 250 ml 



Cukinie przeciąć na pół. Za pomocą łyżeczki wydrążyć gniazda nasienne. Komosę ugotować w 300 ml osolonej wody. Na patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażyć do zrumienienia. Dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, doprawić sosem sojowym, pieprzem, papryką oraz (opcjonalnie) solą. Przesmażoną pierś z cebulą przełożyć do komosy. Na patelni podsmażyć pokrojone w kostkę pieczarki. Dodać do reszty składników. Cukinie nadziewać farszem i posypać parmezanem. Zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30 minut. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego! 


3 komentarze:

  1. Ależ pięknie wyglądają :) Na pewno wypróbuję przepis !

    Przy okazji zapraszam do mnie czekoladowa---muffinka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio gościła u mnie faszerowana cukinia dwa dni z rzędu z farszem po indyjsku. Ten aromatyczny smak w połączeniu to tak jak mówisz pycha! Twoja propozycja jest genialna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cukinia faszerowana zawsze dobrze smakuje. :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...