sobota, 6 lutego 2016

Jogurtowa zebra na spodzie musli

Dziś mam dla Was przepis na przepyszny i efektowny jogurtowiec na spodzie z musli i daktyli. Lekka jogurtowa pianka idealnie współgra ze słodkim sporem i soczystymi mandarynkami zatopionymi w galaretce. Od takich deserów ciężko się oderwać :) Każdy kolejny kawałek smakuje lepiej niż poprzedni. Przepis na jogurtowca zainspirowany został popularnym przepisem na babkę zebrę (przepis tutaj). 


Składniki:
Spód:
100 g płatków musli (płatki owsiane, kukurydziane, orkiszowe, rodzynki, kandyzowane mango, rodzynki)
100 g daktyli 
Sernik:
1200 g gęstego naturalnego jogurtu (3x400g)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
6 łyżek cukru pudru + 2 łyżki do ciemnej masy jogurtowej
2 łyżeczki gorzkiego kakao
2 łyżki kawy zbożowej 
3 pełne łyżki żelatyny
Dodatkowo:
3 mandarynki
1 galaretka truskawkowa



Spód: Musli rozdrobnić w mikserze, daktyle namoczyć przez godzinę w gorącej wodzie. Odsączyć i zmiksować na pulpę. Daktyle dodać do musli i zagnieść całość. Wylepić dno tortownicy o średnicy 23 cm. Formę wstawić do lodówki.
Jogurtowiec: Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, przestudzić. Jogurty zmiksować z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Cienką strużką wlewać żelatynę krótko miksując. Masę od razu podzielić na dwie równe porcje przelewając ją do dwóch dzbanków. Do jednej porcji dodać kakao, kawę i 2 łyżki cukru pudru, krótko zmiksować. Na sam środek tortownicy wylewać naprzemiennie masę jasną i ciemną, jak w przypadku ciasta zebra. Tortownicą uderzyć kilkukrotnie o blat, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Jogurtowiec wstawić do lodówki do stężenia. Na wierzchu ułożyć pokrojone mandarynki. Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody i wystudzić. Zimną galaretkę wylać na wierzch jogurtowca. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego! 

Rada: Po dodaniu żelatyny do jogurtów masa może szybko tężeć. Należy krótko zmiksować porcję masy z kakao i kawą i energicznie wylewać porcje na środek tortownicy nim zdążą stężeć. 
Do jogurtowca można użyć dowolnych owoców sezonowych i dowolnego, ulubionego smaku galaretki. 


15 komentarzy:

  1. Brzmi wspaniale :). I zdrowo! Hmmm jutro robię!

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zachęcam do skorzystania z przepisu :)

      Usuń
  3. Wygląda fantastycznie, będę musiała wypróbować ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Jogurtowiec jest przepyszny :)

      Usuń
  4. Masz fantastyczne przepisy! I te piękne zdjęcia... Potrawy na Twoim blogu wyglądają tak smakowicie, że mam ochotę wypróbować wszystkie przepisy:) To ciasto też biorę;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za miły komentarz :) Cieszę, się, że blog jest źródłem inspiracji :)

      Usuń
  5. Piękne zdjęcia. Na prawdę.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo efektownie wygląda to ciacho :) Pewnie jest też bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy galaretkę wylewamy juz na stezaly jogurtowiec...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jogurtowiec musi być lekko stężały.

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...