czwartek, 4 lutego 2016

Hit! Zapiekanka gołąbkowa

Przygotowanie gołąbków w klasycznej formie jest czasochłonne. Wymaga sporo cierpliwości i nakładu pracy. Taka zapiekanka wzorowana na tradycyjnych gołąbkach jest znacznie szybsza w przygotowaniu, a smakuje naprawdę świetnie. Dobrze przyprawiony mięsny farsz z ryżem i pieczarkami oraz jędrne, słodkie liście kapusty utrzymujące właściwy kształt zapiekanki to połączenie idealne. Gęsty, lekko słodki sos pomidorowy świetnie podkreśla smak pozostałych składników. Zapewniam Was, że taka zapiekanka zasmakuje dorosłym miłośnikom domowych gołąbków oraz dzieciakom. Jeśli szukacie przepisu na tradycyjne gołąbki znajdziecie go tutaj, a dla niecierpliwych polecam przepis na szybkie gołąbki bez zawiania (klik).


Składniki:
1 mała główka kapusty
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
300 g pieczarek
200 g ryżu (u mnie basmati)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju rzepakowego
sól (do smaku)
pieprz czarny świeżo zmielony (do smaku)
2 łyżki suszonego majeranku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka masła (do wysmarowania formy)
Sos:
500 g przecieru pomidorowego
200 ml domowego bulionu warzywnego
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól (do smaku)
pieprz czarny świeżo zmielony (do smaku)
1 ząbek czosnku
cukier (do smaku)
Dodatkowo:
150 g startego, żółtego sera np. gouda



Z kapusty wykroić głąb. Ściągać po jednym liściu. Z liści wykroić zdrewniałe, twarde części lub lekko rozbić je tłuczkiem. Liście sparzyć gotując je we wrzącej wodzie kilka minut. Odcedzić. Na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojone w półplasterki pieczarki. Smażyć do odparowania wody. Dodać mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, majeranek i koncentrat. Wszystko chwilę poddusić. Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i dodać do mięsa i pieczarek. Całość wymieszać.
Sos: W rondlu zagotować bulion z przecierem pomidorowym i koncentratem, doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i cukrem. Gotować do zredukowania się płynu i zagęszczenia sosu.
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Spód polać kilkoma łyżkami sosu. Ułożyć warstwę z liści kapusty, dodać 1/2 ryżu z mięsem, kolejną warstwę kapusty, odrobinę sosu oraz pozostałą część farszu. Na farszu położyć liście kapusty, kilka łyżek sosu oraz starty, żółty ser. Zapiekankę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 35-45 minut, do ładnego zarumienienia się wierzchu. Kroić po lekkim przestudzeniu. Podawać z pozostałym sosem pomidorowym. Smacznego!

8 komentarzy:

  1. genialne!!! gołąbki to moje ulubione danie z polskiej kuchni! ale takiej wersji muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi też się podoba przepis, chyba wypróbuję, dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały pomysł! Takiej zapiekanki jeszcze nie jadłam. Chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobre! Taka kapuściana lasagnia ;-)smak gołąbków jak najbardziej zachowany a i kroi się w zgrabne porcyjki. Dziękuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo i ja dziękuję za skorzystanie z przepisu ;)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...