czwartek, 7 stycznia 2016

Tort kokosowy z ananasem

Klasyczny tort kokosowy z kawałkami ananasa. Prosty w wykonaniu. Nie za słodki, z puszystym biszkoptem. Gościł na 10-tych urodzinach mojego syna. Nie doczekał zdjęć w przekroju :) Skusicie się?



Składniki: 
Biszkopt:
8 dużych jajek (klasy L lub XL 1 szt o wadze ok. 70 g)  
1 1/3 szklanki* cukru  
1 1/3 szklanka mąki tortowej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 łyżki octu  
szczypta soli 

Krem:
1 litr śmietanki 30 %
350 g sera macarpone
5 czubatych łyżek cukru pudru
150 g wiórków kokosowych
2 łyżeczki domowego ekstraktu z wanilii
3 opakowania śmietan fix'u
Do nasączenia biszkoptu:
200 ml syropu z ananasa (z puszki)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wiórki do dekoracji:
50 g wiórków kokosowych
1/2 łyżki masła
2 łyżeczki cukru
Dodatkowo:
1 puszka (10 plastrów) ananasa
50 g gorzkiej czekolady
cukrowe, srebrne kwadraty (lub dowolna posypka)

*szklanka o pojemności 250 ml



Biszkopt: Piekarnik nagrzać do temperatury 170-175 stopni (dolna grzałka). Tortownicę o średnicy ok. 28 cm wysmarować (samo dno) masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować.
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, roztrzepać trzepaczką do połączenia się składników. Białka ubijać na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie szklista i sztywna dodać żółtka i zmiksować. Do dobrze ubitych jajek dodać stopniowo przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut. Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić i przekroić na 3 blaty.

Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Pod koniec ubijania dodać śmietan fixy oraz ser mascarpone. Krótko zmiksować do połączenia się składników. Dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać łyżką.
Jeden blat biszkoptu nasączyć syropem z ananasa z dodatkiem ekstraktu, wyłożyć 1/3 kremu kokosowego i rozsmarować, dodać 1/2 puszki ananasa pokrojonego w kostkę. Przykryć drugim biszkoptem i nasączyć go syropem. Wyłożyć porcję masy i kawałki ananasa. Przykryć ostatnim kawałkiem biszkoptu. Wierzch i boki tortu wysmarować pozostałym kremem. Wiórki kokosowe podsmażyć z masłem i cukrem, aż do lekkiego zeszklenia, wystudzić i udekorować boki tortu. Czekoladę rozpuścić, lekko przestudzić i przelać do woreczka strunowego z odciętym końcem. Udekorować wierzch tortu czekoladową kratką i cukierkami. Tort przed podaniem schłodzić przez kilka godzin (a najlepiej przez całą noc w lodówce). Smacznego!

21 komentarzy:

  1. Piękny! Na pewno bardzo smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Goście chwalili, więc wychodzi na to, że smakował ;)

      Usuń
  2. Cudownie wygląda. Bardzo lubię wszystko co kokosowe.:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny, bardzo dopracowany :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, ale cudowny! Uwielbiam połączenie kokosa i ananasa :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. wow, jaki wysoki i apetyczny,mniamm

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo dostojnie :) Z pewnością pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie dziwię się, że nie doczekał zdjęć przekroju, sam widok sprawia, że robię się głodna ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tort upiekłam dla moje faceta na urodziny i był to nie lada wyczyn, ponieważ nie przepada on za różnymi wypiekami, ale zaryzykowałam - i dobrze:) W tym przypadku było odwrotnie!! Zjadł trzy kawałki! Tort jest faktycznie przepyszny:) Tym bardziej, że ja uwielbiam różne smakowitości z kokosem i jak widać mojemu lubemu też przypadł do gustu, a on jest najprawdziwszym wyznacznikiem:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Genialne połączenie i znakomity rezultat :D Wygląda wspaniale!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Jutro robię dla Wnusi na 12 urodziny:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...