wtorek, 24 listopada 2015

Trufle daktylowe z orzechami i płatkami owsianymi

Małe, niepozornie wyglądające trufelki pełne smaku. Z bogatych w witaminy i składniki odżywcze składników. Bez dodatku cukru, ale z pysznymi daktylami. Z kawałeczkami chrupiących orzechów i nutą pomarańczy. Pyszne! 



Składniki (na ok. 12 trufelków):
100 g daktyli bez pestek (niesiarkowanych)
70 g orzechów włoskich 
1 łyżka gorzkiego kakao
2 łyżki wiórków kokosowych
5 łyżek płatków owsianych
50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
miód (opcjonalnie)
Dodatkowo:
1/2 łyżki gorzkiego kakao (do obtoczenia) 





Daktyle namoczyć w 1/2 szklanki gorącej wody. Kiedy namiękną odlać wodę, pozostawiając ok. 1 łyżki i całość zmiksować na gładką masę. Orzechy podprażyć na suchej patelni. Zmiksować na gruboziarnistą pastę. Płatki zmiksować z sokiem z pomarańczy. Składniki przełożyć do miski. Dodać kakao, wiórki, skórkę z pomarańczy. Całość wymieszać i chwilę zagnieść. Masę na trufelki wstawić do lodówki do schodzenia na ok. 30 minut. Zwilżonymi dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Trufelki obtoczyć w gorzkim kakao. Schłodzić w lodówce przed podaniem. Smacznego! 


3 komentarze:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...