piątek, 6 listopada 2015

Patelnia idealna? Test Woll Diamond Lite Indukcja (dużo zdjęć)

Kto mnie zna wie, że w kuchni cenię sobie przede wszystkim funkcjonalność i nie uznaję kompromisów. Nie wyobrażam sobie pracy bez ostrego noża, porządnej deski i...dobrej patelni, która w mojej kuchni jest właściwie w ciągłym użyciu. Dzięki uprzejmości sklepu E-gustus, głównego dystrybutora naczyń niemieckiej marki Woll, przez ostatnie dwa tygodnie miałam okazję testować patelnię, która przeszła prawdziwą próbę ognia w mojej kuchni. Byłam bezlitosna :) Smażyłam, dusiłam, zapiekałam...
Wynikiem moich działań były przepyszne placuszki i naleśniki, omlety, dania duszone, kotlety, a nawet deser :) Wszystko przygotowane na jednej z otrzymanych patelni. Efekty moich kuchennych zmagań i subiektywną opinię przedstawię Wam poniżej, najpierw jednak kilka słów o produktach, które wybrałam.


Po prześledzeniu bogatej ofert sklepu zdecydowałam się na wysoką patelnię Woll Diamond Lite Indukcja o średnicy 28cm i pojemności 3,5 litra oraz niską 32 cm patelnię z serii Woll Szafir Lite. Przedmiotem testów będzie pierwsza z wymienionych wyżej patelni. 



Patelnia Woll Diamond Lite to naczynie przystosowane do użycia zarówno na kuchenkach gazowych, elektrycznych, ceramicznych jak i indukcyjnych. Dzięki odporności na wysokie temperatury (do 250 °C), z powodzeniem można zapiekać w niej dania w piekarniku pod przykryciem i bez konieczności odpinania rączki. 


Powłoka patelni
Tytanowo-diamentowa, odporna na zarysowania i ścieranie powłoka patelni gwarantuje świetne przewodnictwo ciepła. Szybko i równomiernie się nagrzewa, a nieprzywierająca powłoka z technologią "non-stick" daje możliwość ograniczenia lub całkowitego wyeliminowania tłuszczu podczas smażenia potrawy. Szybkie nagrzewanie patelni i równomierne rozprowadzenie ciepła, skraca czas przygotowania potrawy, co pozwala na zachowanie większej ilości witamin i składników odżywczych w przygotowanym daniu. Krótsze smażenie potrawy to jej lepszy smak, ale także spore zmniejszenie zużycia energii (do 60% podczas smażenia oraz do 90% podczas zapiekania). Patelnia jest ciężka i masywna, dzięki temu charakteryzuje się dużą odpornością na wstrząsy. Podczas smażenia stabilnie stoi na płycie grzewczej, co daje możliwość mieszania potrawy jedną ręką, bez obawy o jakiekolwiek przesunięcie naczynia. Zarówno samo smażenie, jak i późniejsze mycie patelni jest prawdziwą przyjemnością :)





Dno patelni 
Grube, idealnie wyważone dno patelni gwarantuje optymalną dystrybucję ciepła oraz brak odkształceń nawet przy bardzo wysokich temperaturach (szczególnie ważne podczas użytkowania w piekarniku). Producent zapewnia aż 25-letnią gwarancję na równość dna, oraz (według standardów UE) 2 lata gwarancji na powłokę i uchwyty. 




Odpinana rączka
Dzięki systemowi click-by-click przechowywanie patelni nie stanowi już problemu. Odpinana rączka to świetny sposób na oszczędność miejsca w szafce, lodówce, zmywarce, piekarniku a nawet na stole. Tak! Patelnia jest niezwykle stylowo zaprojektowana, przez co będzie nie tylko doskonale pełnić swoją funkcję w kuchni, ale także efektownie prezentować się na stole, choćby podczas wspólnych, rodzinnych posiłków. 



Głębokość patelni
Wyższy, 7 centymetrowy brzeg patelni, czyni ją naczyniem uniwersalnym - patelnią, garnkiem i formą do zapiekania w jednym. Idealnie sprawdzi się zarówno do smażenia kotletów jak i przygotowywania potrawek, gulaszów, frittaty czy zapiekanek. Wyższy rant to też świetne rozwiązanie kiedy chcemy np. połączyć przygotowany na patelni sos z ugotowanym makaronem. 

Pokrywka 
Do patelni dołączona jest odporna na wysokie temperatury, szklana pokrywka wykonana z hartowanego, polerowanego szkła żaroodpornego. Pokrywka idealnie przylega do patelni, a odprowadzanie pary odbywa się poprzez niewielki otwór umieszczony w uchwycie pokrywki.   



Mycie patelni 
Chociaż patelnię można bez obaw myć w zmywarce, mycie ręczne nie stanowi większego problemu. Nie ma tu mowy o wstępnym odmaczaniu naczynia. Dzięki nieprzywierającej powłoce wszystkie zabrudzenia znikają w kilka sekund. Wystarczy przetrzeć patelnię miękką gąbką z dodatkiem (lub bez) niewielkiej ilości płynu do naczyń, spłukać wodą i wytrzeć do sucha. Przy smażeniu na minimalnej ilości tłuszczu wystarczy przetrzeć dno ręcznikiem papierowym. 

Oto efekty testów ;) 

Kurczak podsmażony na łyżeczce oleju (patelnia wysmarowana olejem za pomocą silikonowego pędzelka). Mięso soczyste, idealnie wysmażone. Zabrudzenia łatwe do usunięcia nawet za pomocą ręcznika papierowego. 



Omlet smażony na łyżeczce oleju - idealnie zarumieniony i wysmażony. Jak widzicie nic nie przywarło do dna, a patelnia jest idealnie czysta. 


Leczo w wersji fit - z piersią kurczaka (przepis niebawem). Patelnia idealnie sprawdziła się do tego dania. Dzięki 3,5 litrowej pojemności wszystkie składniki mogłam podsmażyć, a potem poddusić w jednym naczyniu. Danie gotowe było w bardzo krótkim czasie. Pokrywka dodatkowo zapobiegła pryskaniu sosu po kuchence :) 






Klasyczne kotlety mielone - smażone na nieco większej ilości tłuszczy. Soczyste i aromatyczne. Idealnie zarumienione. Wymycie patelni zajęło kilka sekund, bez odmaczania czy szorowania ;)  




Racuchy z jabłkami - smażone prawie bez tłuszczu (patelnia wysmarowana jedynie silikonowym pędzelkiem zamoczonym w 1 łyżeczce oleju). Po smażeniu przetarta ręcznikiem papierowym. 



Choć nie jest to typowa patelnia naleśnikowa, pokusiłam się o ich przygotowanie na patelni Woll. Przyznaję - ciężar naczynia poczułam podczas rozlewania ciasta na patelni - biceps wyćwiczony i od razu można zjeść o jednego naleśnika więcej, tym bardziej, że usmażone są zupełnie bez dodatku tłuszczu ;) 




Karmelizowane jabłka pod chrupiącą, orkiszową kruszonką. Deser doskonały :) Spodziewajcie się przepisu :)  

Jabłka podsmażyłam z cukrem, aż do połączenia się składników, posypałam kruszonką i upiekłam bezpośrednio na patelni w piekarniku (odpinając rączkę). Deser gotowy był w ekspresowym tempie (ok. 20 minut). W zwykłym naczyniu żaroodpornym trwało to zawsze ok. 40 minut. Patelnia wymagała wymycia płynem i ciepłą wodą. Po karmelu na brzegach patelni w zaledwie kilka sekund nie było śladu. 



Podsumowanie
Wszystkie potrawy przygotowane na patelni Woll Diamond Lite wyszły wzorowo. Nic nie przywierało do dna, produkty smażone właściwie "ślizgały" się po powierzchni, a potrawy zachowały swój smak, aromat i soczystość. Mycie patelni okazało się niezwykle łatwe (w większości przypadków wystarczył jedynie ręcznik papierowy). Pokrywka świetnie sprawdziła się przy przygotowaniu omleta czy sosu pomidorowego. Patelnia wzorowo przeszła test pieczenia. Dzięki odpinanej rączce mogłam bez ryzyka poparzeń wyciągnąć gotowy deser z piekarnika. 
Ogromnie cieszę się, że miałam możliwość testowania tak fantastycznego sprzętu. Wreszcie mam w swojej kuchni patelnie, które spełniają wszystkie moje oczekiwania. W 10 stopniowej skali daję im zasłużoną, mocną 10! :) 

Patelnia bez wad? :)
Jedyną wadą patelni Woll może okazać się ich cena. Nie jest to sprzęt najtańszy (Woll Diamond Lite 28 cm to koszt 519 zł, Woll Szafir Lite 32 cm to wydatek rzędu 459zł). Jeśli jednak wyznajecie zasadę "co drogie, to tanie" bez zastanowienia inwestujcie w naczynia marki Woll. W asortymencie sklepu E-gustus znajdziecie klasyczne patelnie o różnych średnicach (niskie i wysokie), patelnie do naleśników, woki oraz patelnię grillową, a także spory wybór garnków oraz akcesoriów kuchennych. A jeśli w najbliższym czasie planujecie zaopatrzyć się w nową patelnię, warto rozważyć zakup sprzętu marki Woll. Myślę, że to inwestycja na lata. A może warto wpisać taką patelnię na listę swoich świątecznych życzeń? ;) Pomyślcie nad tym :) 






3 komentarze:

  1. super recenzja, po przeczytaniu jej rzeczywiście zastanowię się nad jej kupnem. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę polecam :) Testowanie tych patelni było dla mnie przyjemnością. Cieszę się, że w końcu znalazłam to, czego szukałam. A jestem baaardzo wymagającym konsumentem :)

      Usuń
  2. Ta patelnia wydaje się być genialna;) Twoja recenzja bardzo pomoże mi przy zakupie, bo tak się składa, że potrzebuję nowej patelni i chyba mam faworyta.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...