Rozgrzewające i sycące. Takie powinny być jesienne zupy. Ta z soczewicą świetnie sprawdzi się w chłodniejsze dni. Szybka, prosta i tania w przygotowaniu. Kilka fajnie połączonych składników i możemy cieszyć się michą pysznej, aromatycznej, domowej zupy. Polecam!
Składniki:
300 g czerwonej soczewicy
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 średnia marchew
200 ml mleka kokosowego
1,5 l domowego bulionu warzywnego
1/2 łyżeczki startego imbiru
1 szczypta gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
sól (opcjonalnie)
1 łyżka masła
1 łyżka oleju rzepakowego
Dodatkowo:
1 łyżka posiekanej natki pietruszki (do podania)
grzanki (do podania)
Cebulę pokroić w drobną kostkę. W garnku rozpuścić masło z olejem. Dodać cebulę i podsmażyć do zrumienienia. Dodać pokrojoną na plasterki marchew, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz imbir. Podsmażyć przez chwilę. Dolać bulion i gotować na wolnym ogniu do czasu, aż marchew będzie lekko miękka. Dosypać soczewicę i gotować do miękkości ok. 10-15 minut. Zupę doprawić pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie solą. Zdjąć z ognia, zmiksować, do uzyskania gładkiej konsystencji i dodać mleko kokosowe. Ponownie podgrzać przez ok. 3 minuty. Podawać gorącą z grzankami i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Zupy kremy z mleczkiem kokosowym są najlepsze!
OdpowiedzUsuńwygląda na sycącą i pyszną, ;-))))
OdpowiedzUsuńostatnio zupy z soczewicą są numerem jeden na mojej liście :D
OdpowiedzUsuń