Składniki (na 2 porcje):
Ryba:
300 g fileta z łososia ze skórą
1/2 łyżki oleju rzepakowego
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1 łyżka soku z limonki
Warzywa:
1/2 średniej cukinii
1/2 małej papryki czerwonej
1/2 małej papryki żółtej
8 pomidorów koktajlowych
1/4 małej cebuli czerwonej
kilka gałązek tymianku
1/2 łyżki oleju rzepakowego
sól
Płat łososia podzielić na dwie części. Skropić sokiem z limonki, posmarować olejem, posypać solą i pieprzem. Odstawić na 10 minut. Cukinię pokroić na cienkie plasterki, cebulę w piórka, papryki w paski. Warzywa przełożyć do miski, skropić olejem i lekko posolić. Na dwóch arkuszach papieru do zapiekania ułożyć cukinię, papryki, cebulę, pomidorki oraz gałązki tymianku. Na warzywach położyć łososia. Papier zwinąć w rulon i związać końce. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20-25 minut. Podawać z ryżem gotowanym z dodatkiem kurkumy. Smacznego!
Rady: Czas pieczenia należy dostosować do swojego piernika. Nie należy piec łososia zbyt długo, ponieważ łatwo go przesuszyć.
Wygląda mega apetycznie :3
OdpowiedzUsuńI tak też smakuje ;)
Usuńidealny pomysł na pyszny, piątkowy obiad :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że nie tylko na piątkowy ;)
UsuńWygląda bosko!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZazwyczaj przygotowuję łososia na parze, ale ta wersja jest zdecydowanie bardziej aromatyczna, zapisuję! :)
OdpowiedzUsuńU mnie także często gości łosoś z parowaru lub grillowany. Taka wersja jest równie smaczna. Polecam.
UsuńTo jest zwkly papier do pieczenia? Taki jak do ciast?
OdpowiedzUsuńTak, zwykły papier do pieczenia.
UsuńOk, dzięki :-) Jutro wypróbuję :-)
Usuń