Lubię makaronowe dania. Są szybkie w przygotowaniu, dają nieograniczoną możliwość wariacji smakowych i z reguły smakują wyśmienicie. Kiedy brakuje czasu na przygotowanie obiadu najprostsze rozwiązania okazują się najlepsze. Choćby taki makaron ze szpinakiem, piersią z kurczaka i pomidorkami - przygotowanie go zajmie chwilę, a smak z pewnością zaskoczy. Dla mnie to idealne połączenie :) Koniecznie spróbujcie.
Składniki (na 2 porcje):
200 g pełnoziarnistego makaronu świderki
100 g świeżego szpinaku (baby)
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 większa cebulka dymka (bez szczypioru)
10 pomidorów koktajlowych
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju rzepakowego
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1 łyżka startego parmezanu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Makaron ugotować al dente według zaleceń na opakowaniu. Pierś z kurczaka pokroić na paski, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na oleju. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażyć do zeszklenia. Dodać szpinak oraz przeciśnięty przez praską czosnek i chwilę poddusić. Na końcu dodać przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Całość wymieszać z ugotowanym makaronem, przełożyć na talerz, posypać parmezanem i natką pietruszki. Smacznego!
Chętnie się dosiądę do tego talerza:)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam makaronowe dania :) A w połączeniu ze szpinakiem, kurczakiem i pomidorkami - nigdy mi się nie znudzi!
OdpowiedzUsuń