niedziela, 19 kwietnia 2015

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i porem

Uwielbiam sałatki z tuńczykiem. Są pożywne, łatwe w przygotowaniu i zawsze świetnie smakują. Dziś przepis na sałatkę, której dawno nie robiłam, ale kiedyś często gościła na wszelkiego rodzaju imprezach. Kilka składników, niewielki nakład pracy i mamy fajną przekąskę na imprezowy stół. 


Składniki:
2 puszki tuńczyka w całości w puszcze (w sosie własnym)
1/2 średniego pora
1 puszka kukurydzy
5 jajek ugotowanych na twardo
5 średniej wielkości ogórków konserwowych
100 g żółtego sera
5 łyżek pikantnego majonezu 
1 łyżeczka kremu z gorczycy z miodem
sól (do smaku)
pieprz czarny mielony (do smaku)

Pora pokroić na plasterki i drobno posiekać. Jajka i ogórki pokroić w kostkę. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy. Ser żółty zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Majonez wymieszać z kremem z gorczycy, doprawić solą i pieprzem. W przeźroczystej misce układać warstwami ser żółty, majonez, por, jajka, ogórki, kukurydzę i tuńczyka. Posypać serem żółtym i posmarować cienką warstwą majonezu. Warstwy układać w misce, aż do wyczerpania składników. Wierzch sałatki posmarować majonezem i posypać pokrojonym porem. Schłodzić przed podaniem. Smacznego! 



5 komentarzy:

  1. Też lubię takie sałatki z tuńczykiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. znam tą sałatkę w wersji bez jajek, bardzo smaczna.

    OdpowiedzUsuń
  3. o jak pięknie wygląda :) Musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Warstwowe sałatki są świetne, najlepiej się prezentują i każdy łączy składniki jak chce ;) Może weźmiesz udział w mojej akcji pieczarkowej?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...