poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Deser z lodami Carte d'Or Chocolate Brownie, ciasteczkami i owocową salsą z miętą

*Wpis zawiera lokowanie produktu. 


Dziś przepis na przepyszny deser z lodami w roli głównej. Do przygotowania tej słodkości użyłam lodów klasy premium z wysokiej jakości składników. Carte d’Or Chocolate Brownie to połączenie czekoladowych lodów z kawałkami ciastka brownie, polane czekoladowym sosem. Opakowanie lodów kryje w sobie sześć gotowych do nałożenia rozetek, które wygodnie (w zaledwie kilka chwil) możecie wyjąć z opakowania i zaserwować w fantazyjny sposób. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego smaku - szczerze polecam. Lody te, idealnie sprawdzą się w upalne dni, kiedy mamy ochotę na ochłodę i jednocześnie chcemy nacieszyć oko pięknie podanym deserem jak z najlepszej kawiarni :) Carte d'Or Chocolate Brownie zainspirowały mnie do stworzenia pysznego, lodowego deseru z dodatkiem mocno czekoladowych ciasteczek a'la brownie i orzeźwiającej, owocowej salsy z miętą. Czy nie brzmi niebiańsko? Zresztą...sami spróbujcie! :)  



Składniki (na 6 porcji):
1 opakowanie (900 ml) lodów Carte d'Or Chocolate Brownie
Ciasteczka a'la brownie
150 g gorzkiej czekolady min. 60%
80 g masła 82%
200 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 duże jajka
170 g mąki tortowej
15 g gorzkiego kakao
1/4 łyżeczki soli
Owocowa salsa:
500 g truskawek
4 owoce kiwi
1 łyżka posiekanej mięty
1 łyżka soku z cytryny


Ciasteczka a la brownie: Mąkę oraz kakao przesiać, dodać sól. Masło z czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Jajka ubić mikserem na puszysto z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać przestudzoną czekoladę z masłem. Zmiksować do połączenia się składników. Dodać mąkę z kakao i solą. Wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Ciasto wstawić do lodówki do zgęstnienia na około 30 minut. Łyżeczką nabierać porcje ciasta i formować w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Ciasteczka od razu wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec ok. 10 minut do czasu, aż popękają z wierzchu, a środek pozostanie wilgotny. Po upieczeniu ciastka całkowicie wystudzić.
Salsa owocowa: Truskawki umyć, osuszyć i pozbawić szypułek. Kiwi obrać ze skórki. Owoce pokroić na plasterki, a potem w drobną kostkę. Przełożyć do miski. Skropić sokiem z cytryny. Dodać posiekaną miętę i wymieszać. 
Lody wyjąć z zamrażalnika na chwilę przed podaniem. Do pucharków pokruszyć ciasteczka, dodać warstwę lodów oraz warstwę owocowej salsy. Owoce posypać pokruszonymi ciasteczkami. Na wierzchu deseru ułożyć rozetkę lodów Carte d'Or Chocolate Brownie i ozdobić owocową salsą. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego! 



Carte d’Or Chocolate Brownie
Pojemność: 900 ml.
Sugerowana cena detaliczna: 18,49 zł


9 komentarzy:

  1. ślinotoku można dostać od patrzenia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pozostaje nic innego jak zrobić sobie taki deser ;)

      Usuń
  2. ojeeej, ojej! coś wspaniałego.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bosko :)

    Zapraszam do siebie na owocowe Crumble!
    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie jem, jedna modyfikacja - w g mnie więcej mięty = więcej orzeźwienia, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...