Składniki:
Ciasto:
4 szklanki* mąki pszennej tortowej
szczypta soli
1 szklanka* ciepłego mleka
30 g świeżych drożdży
2 duże jajka
100 g cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
100 g stopionego masła
Kruszonka:
150 g mąki
75 g cukru
75 g masła
szczypta soli
*szklanka 250 ml
Mąkę wymieszać z solą. Z ciepłego mleka, drożdży, łyżki cukru i łyżki mąki zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 5 minut. Do mąki dodać cukier, cukier waniliowy, rozkłócone jajka i podrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. W trakcie wyrabiania dolewać stopione masło. Kiedy ciasto będzie dobrze wyrobione, miskę przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 1 godzinę. Podrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (26 x 36 cm).
Z mąki z solą, masła i cukru zagnieść kruszonkę. Wierzch ciasta posmarować mlekiem i posypać przygotowaną kruszonką. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (dolna grzałka) na ok. 40 minut. Przed końcem pieczenia można włączyć grzałkę góra-dół, aby kruszonka się zrumieniła. Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawić czy ciasto się upiekło za pomocą patyczka. Smacznego!
Rady: Ciasto można także przygotować w automacie do wypieku chleba.
Ciasto drożdżowe najlepiej smakuje tuż po upieczeniu z dodatkiem masła i kubkiem mleka.
Na wierzch ciasta można dodać ulubione owoce i posypać je przygotowaną kruszonką.
wygląda smacznie, ciasta na drożdżach nie wychodzą mi nigdy idealne.
OdpowiedzUsuńWyrosło wspaniale!
OdpowiedzUsuńMoje ciasto z dziecinstwa.Zawsze wyjadalam najpierw kruszonke :) i do tego bylo duzo masla :P
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto. Jest tradycyjne ale pyszne.
OdpowiedzUsuńCudna jest ! I mnie chce się drożdżowego. :)
OdpowiedzUsuńprzepadam za drożdżowym!
OdpowiedzUsuńlecę, kiedyś tak go nie wielbiłam, teraz.....tzn od kilku lat, nawet potrafię się z nim zmierzyć:D
OdpowiedzUsuńCudownie puchata, pyszna musiała być :)
OdpowiedzUsuńWygląda pyyysznie! :-)
OdpowiedzUsuńGenialnie wygląda, zawsze z tego przepisu wychodzi tak piękne ciasto? :))
OdpowiedzUsuńNa to wygląda ;)
UsuńCzy jak przygotowujesz to ciasto w automacie do wypieku chleba to też przygotowujesz najpierw rozczyn, czy po prostu wsypujesz tam od razu wszystkie składniki?
OdpowiedzUsuńW przepisie użyte są świeże drożdże, więc należy zrobić rozczyn i już podrośnięty dodać do reszty składników. Gdzie w przepisie występują drożdże instant łączy się je z całością od razu.
UsuńCiasto wyszło PRZEPYSZNE ! Fantastyczny przepis ;) ja dodałam jeszcze śliwki na wierzch, bo uwielbiam to połączenie. Mój piekarnik ma też ten mankament, ze wśród mnogości swych opcji nie ma takiej, gdzie można włączyć tylko dolną grzałkę, ale upiekło się i na dolnej i górnej włączonej, dałam je tylko nie na środkową półkę, a trochę niżej.Swoją drogą, dlaczego sugerujesz pieczenie tylko na dolnej grzałce? Lepiej wyrasta?
Usuńwskazówka dla leniwych: wrzuciłam do automatu do pieczenia chleba wszystkie składniki, jak leci, bez rozrabiania rozczynu - ciasto wyrosło i smakowało wyśmienicie.
No niestety, niektóre piekarniki mają tylko funkcje grzałki góra- dół. Ja piekę na dolnej wszystkie ciasta, które powinny dobrze wyrosnąć m.in. drożdżowe. Cieszę się, że wypiek smakował. Pozdrawiam.
UsuńOd dzisiaj to mój ulubiony przepis na ciasto drożdżowe.
OdpowiedzUsuńOrgazm dla podniebienia