środa, 25 lutego 2015

Słoneczny omlet z szynką i pomidorkami koktajlowymi

Jajka odgrywają w mojej kuchni szczególną rolę. Są nie tylko składnikiem wielu dań obiadowych (nie wyobrażam sobie żurku bez jajka na twardo :), ale także niezastąpionym składnikiem pożywnych śniadań. Na blogu znajdziecie już proste przepisy na jajecznicę z kurkami, jajka zapiekane w kokilach czy choćby śniadaniowego burgera z jajkiem sadzonym. Jajka to jeden ze składników, bez których nie wyobrażam sobie mojej kuchni. Omlety uwielbiam, jednak tylko te, w wersji wytrawnej. Dziś więc propozycja na prosty, pyszny omlet z szynką i pomidorkami. Smacznego dnia! 




Składniki:
Omlet:
3 duże jajka
1 łyżka mleka
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
szczypta kurkumy
1 łyżeczka masła (do smażenia)
Dodatkowo:
3 plastry wędzonej szynki 
5 pomidorów koktajlowych
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1/2 łyżki startego ser grana padano lub parmezanu


W misce dokładnie roztrzepać jajka z mlekiem oraz przyprawami. Na patelni (u mnie 18 cm średnicy), rozpuścić masło. Zwiększyć gaz i wlać masę jajeczną. Kiedy omleta zacznie się ścinać, podważać jego brzegi i obracając patelnią wlewać pod spód nieściętą masę jajeczną. Pod koniec smażenia omlet posypać serem i przykryć patelnię. Wyłączyć gaz. Szynkę pokroić na plasterki, pomidory koktajlowe na ćwiartki. Na jedną połówkę omleta dodać szynkę i pomidory, obficie posypać szczypiorkiem. Omleta złożyć na pół. Podawać od razu po przygotowaniu, najlepiej na wygrzanym wcześniej talerzu. Smacznego! 

5 komentarzy:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...