niedziela, 15 lutego 2015

Ekspresowe ciasto pomarańczowe

Uwielbiam szybkie w przygotowaniu ciasta. Wiele takich przepisów znajdziecie na blogu, bo z reguły jest tak, że niezbędne składniki do ich przygotowania mam zawsze pod ręką. Pomarańczowe ciasto zrobiłam na bazie przepisu na ciasto cytrynowe, które uwielbiam. Ciacho jest bardzo aromatyczne, miękkie i delikatne, idealne do popołudniowej kawy :) Polecam!


Składniki:
150 g miękkiego masła 82%
200 g cukru 
4 duże jajka
230 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
40 g gęstego jogurtu naturalnego 


Mąkę z proszkiem przesiać. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszysto, stopniowo dodawać po jednym jajku nie przerywając miksowania. Kiedy jajka z masłem się połączą dodać skórkę startą z pomarańczy oraz naprzemiennie mąkę i sok z pomarańczy. Pod koniec miksowania dodać jogurt i połączyć z całością. Ciasto przelać do formy (u mnie keksówka 30x10cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 50-55 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego! 

12 komentarzy:

  1. Robiłam kiedyś podobne. :) O wiele bardziej mi smakuje niż cytrynowe. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. och, jak ja lubię takie ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy zamiast jogurtu można dać kefir? Czy ciasto bardzo się zmieni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na kefirze tego ciasta nie robiłam, ale myślę, że można spróbować.

      Usuń
  4. Ehh zjadłabym teraz kawałek, albo dwa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepsze są takie ekspresowe ciasta, super :)

    OdpowiedzUsuń
  6. a czy można zastąpić masło olejem rzepakowym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewni można, ale ciasto nie będzie już takie samo. Inna będzie także kolejność łączenia składników. Najpierw jajka + cukier, potem resztę składników, naprzemiennie płynne i mąka. Oleju należy użyć ok. 180 ml.

      Usuń
  7. Pychotka :) Polecam . Ja zredukowałam ilość cukru do 150 g, wyszła pyszna, nie za słodka. Z pewnością przepis do powtórzenia :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepyszne , bede tu czesciej zagladac i experymentowac z roznych przepisow bo widze ze dobrenkie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...