piątek, 30 stycznia 2015

Zapiekanka po bawarsku (wiejska)

Przepis na tę zapiekankę dostałam jakieś 9 lat temu od mojej teściowej. W rodzinnym domu męża zwana była zapiekanką po bawarsku, choć z bawarską kuchnią ma właściwie niewiele wspólnego :) Postanowiłam więc zmienić nazwę na zapiekankę wiejską, bo wydaje mi się bardziej odpowiednia :) Zapiekanka z pewnością nie jest dla osób będących na diecie, kalorii ma nie mało, ale cały swój smak zawdzięcza właśnie prostocie składników :) Jest smaczna, prosta w przygotowaniu, tania i bardzo pożywna. 


Składniki:
12 średniej wielkości ziemniaków
400 g dobrej jakości kiełbasy
250 g żółtego sera 
Beszamel:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
400 ml mleka
sól (do smaku)
pieprz (do smaku)
świeżo starta gałka muszkatołowa (do smaku)
1-2 ząbki czosnku
Dodatkowo:
1 łyżeczka masła (do wysmarowania naczynia)
2 łyżki mieszanki ulubionych suszonych ziół (u mnie tymianek, oregano, cząber, majeranek)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki 



Ziemniaki (w miarę równej wielkości) obrać i ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Odcedzić i wystudzić. Kiełbasę i ziemniaki pokroić na plasterki. Ser żółty zetrzeć na tarce na grubych oczkach. 
Beszamel: W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i chwilę podsmażyć. Stopniowo dolewać mleko cały czas mieszając za pomocą trzepaczki. Kiedy sos zacznie gęstnieć zdjąć go z ognia, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Naczynie żaroodporne (lub małe naczynka do zapiekania) posmarować masłem. Na spodzie ułożyć warstwę pokrojonych ziemniaków, na ziemniaki poukładać plasterki kiełbasy, polać kilkoma łyżkami beszamelu, posypać startym serem oraz ziołami i natką pietruszki. Warstwy zapiekanki układać, aż do wyczerpania składników. Na wierzchu ułożyć warstwę ziemniaków, polać beszamelem i posypać startym serem oraz ziołami. Zapiekać do zarumienienia wierzchu przez około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół). Smacznego! 

6 komentarzy:

  1. A gdybym zamiast 400 ml mleka dała go 300 ml i 100 ml piwa ciemnego? Wtedy będzie po bawarsku ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A może setkę rumu zamiast piwa? Będzie po piracku :D

    OdpowiedzUsuń
  3. To zdecydowanie moje smaki, więc zapisałam sobie do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...