niedziela, 18 stycznia 2015

Ciasto Cytrynka

Dziś przepis na ciasto, które zrodziło się w mojej głowie kilka dni temu. Miałam ochotę przygotować coś słodkiego z użyciem cytrusów. Padło na cytrynę. Ciasto miało być orzeźwiające i nie za słodkie. Przekładane angielskim kremem cytrynowym lemon curd i herbatnikami. Do tego piankowa masa na bazie kremówki i cytrynowych serków z ciasteczkami, całość obsypana gorzką czekoladą i skórką startą z cytryny. Połączenie tych smaków okazało się bardzo smaczne i niezwykle aromatyczne, idealne na deser do popołudniowej kawy :)

 
Składniki:
Biszkopt:
4 duże jajka
130 g cukru 
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżki octy
szczypta soli
Pianka:
500 ml śmietany 30%
500 g serka homogenizowanego cytrynowego z ciasteczkami
2 galaretki cytrynowe
220 ml gorącej wody
1-2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
Lemon curd:
przepis znajdziesz (tutaj)
Poncz:
3/4 szklanki wody
sok z 1/2 cytryny
Dodatkowo:
36 szt. maślanych herbatników
1 łyżka gorzkiego kakao
3 łyżki startej gorzkiej czekolady 60%
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny


Biszkopt: Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać. Białka oddzielić od żółtej. Do żółtek dodać ocet i proszek do pieczenia, roztrzepać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie szklista dodać żółtka i krótko zmiksować. Dodać 1/3 mąki i delikatnie wymieszać łopatką. Dodać pozostałą mąkę i wymieszać do połączenia się składników. Biszkopt przelać do blaszki (36x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 175 stopni i piekarnika. Piec przez ok. 35 minut do suchego patyczka. Biszkopt całkowicie wystudzić i nasączyć wodą z sokiem z cytryny.
Pianka cytrynowa: Galaretki cytrynowe rozpuścić w 220 ml gorącej wody, przestudzić. Mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno opcjonalnie dodając cukier puder. Do kremówki dodać serki i zmiksować. Cienką strużką wlewać przestudzoną galaretkę, cały czas miksując. Odstawić do lekkiego zgęstnienia do lodówki, na kilka minut. 
Nasączony biszkopt posypać cienką warstwą gorzkiego kakao. Wyłożyć 2/3 cytrynowej pianki. Równomiernie rozsmarować. Na piankę wyłożyć warstwę herbatników. Herbatniki posmarować przygotowanym wcześniej lemon curd. Na kremie ułożyć kolejną warstwę ciastek. Na ciastkach wysmarować pozostałą porcję pianki cytrynowej. Wierzch posypać startą gorzką czekoladą wymieszaną ze skórką cytrynową. Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Mniam. Skorzystam z tego przepisu i myślę,że będzie moim ulubionym:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam i z niecierpliwością czekam na opinię ;)

      Usuń
  2. czy mogę zamiast kremówki użyć mleka zagęszczonego niesłodzonego??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak napisałam, ciasto jest wykonane przeze mnie po raz pierwszy więc z mlekiem skondensowanym jeszcze nie próbowałam, ale myślę, że można zaryzykować.

      Usuń
  3. Piękne wygląda, ale w smaku musiało być jeszcze lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne jest to ciasto. Śliczne, równiutkie i z pewnością bardzo smaczne. :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...