Składniki:
Biszkopt:
4 duże jajka
130 g cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżki octy
szczypta soli
Pianka:
500 ml śmietany 30%
500 g serka homogenizowanego cytrynowego z ciasteczkami
2 galaretki cytrynowe
220 ml gorącej wody
1-2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
Lemon curd:
przepis znajdziesz (tutaj)
Poncz:
3/4 szklanki wody
sok z 1/2 cytryny
Dodatkowo:
36 szt. maślanych herbatników
1 łyżka gorzkiego kakao
3 łyżki startej gorzkiej czekolady 60%
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
Pianka cytrynowa: Galaretki cytrynowe rozpuścić w 220 ml gorącej wody, przestudzić. Mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno opcjonalnie dodając cukier puder. Do kremówki dodać serki i zmiksować. Cienką strużką wlewać przestudzoną galaretkę, cały czas miksując. Odstawić do lekkiego zgęstnienia do lodówki, na kilka minut.
Nasączony biszkopt posypać cienką warstwą gorzkiego kakao. Wyłożyć 2/3 cytrynowej pianki. Równomiernie rozsmarować. Na piankę wyłożyć warstwę herbatników. Herbatniki posmarować przygotowanym wcześniej lemon curd. Na kremie ułożyć kolejną warstwę ciastek. Na ciastkach wysmarować pozostałą porcję pianki cytrynowej. Wierzch posypać startą gorzką czekoladą wymieszaną ze skórką cytrynową. Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego!
Wygląda doskonale!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMniam. Skorzystam z tego przepisu i myślę,że będzie moim ulubionym:))
OdpowiedzUsuńZachęcam i z niecierpliwością czekam na opinię ;)
Usuńczy mogę zamiast kremówki użyć mleka zagęszczonego niesłodzonego??
OdpowiedzUsuńTak jak napisałam, ciasto jest wykonane przeze mnie po raz pierwszy więc z mlekiem skondensowanym jeszcze nie próbowałam, ale myślę, że można zaryzykować.
UsuńBardzo smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPiękne wygląda, ale w smaku musiało być jeszcze lepsze :)
OdpowiedzUsuńByło :) Znikło bardzo szybko.
UsuńPiękne jest to ciasto. Śliczne, równiutkie i z pewnością bardzo smaczne. :)
OdpowiedzUsuńBardzo efektowne ciasto...
OdpowiedzUsuń