Lubię, kiedy podczas gotowania powstają zupełnie nowe przepisy z wykorzystaniem tego, co akurat mamy pod ręką. Dziś przepis na delikatne placuszki z pure z gruszki i mascarpone, które początkowo miały być składnikiem nadzienia do naleśników. Gruszki były jednak na tyle soczyste, że koncepcja uległa zmianie i powstały placuszki. Delikatne, gruszkowe, pyszne...
Składniki:
4 średnie soczyste gruszki
125 g sera mascarpone
1 łyżka cukru pudru
2 jajka
1 1/4 szklanki* mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/4 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
cukier puder (do posypania)
olej
*szklanka 250 ml
Gruszki obrać i pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na mniejsze kawałki. Dodać cukier puder i mascarpone. Zmiksować na gładkie pure. Dodać jajka, szczyptę soli oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Zmiksować do połączenia się składników. Dno patelni wysmarować (najlepiej za pomocą pędzelka) niewielką ilością oleju. Smażyć małe placuszki z obydwu stron na rumiano. Podawać na ciepło posypane cukrem pudrem. Smacznego!
piątek, 7 listopada 2014
sobota, 1 listopada 2014
Pierogi ze szpinakiem i ricottą
Absolutnie najpyszniejsze pierogi jakie ostatnio jadłam. Domowe, najlepsze, z farszem ze szpinaku i ricotty, kremowym...rozpływającym się w ustach, delikatnym. Uwielbiam szpinak pod każdą postacią, podobnie jak włoskie sery. Połączyłam te składniki w jednym daniu dokładając do tego bardzo delikatne, polskie ciasto na pierogi. Ten mariaż okazał się wybitnie udany.
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
250 ml gorącej wody
2 żółtka
1 1/2 łyżki stopionego masła
1/2 łyżeczki soli
Farsz:
450 g mrożonego szpinaku
250 g sera ricotta
4 łyżki startego sera grana padano lub parmezanu
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
sól (do smaku)
pieprz czarny mielony (do smaku)
1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
1 łyżka oleju
Dodatkowo:
2 cebule
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
szczypta cukru
Farsz: Na oleju zeszklić posiekaną drobno cebulę. Dodać mrożony szpinak i smażyć do rozmrożenia i całkowitego odparowania wody. Do szpinaku dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Całkowicie wystudzić. Dodać ricottę i starty ser grana padano. Wymieszać.
Ciasto: Składniki ciasta na pierogi zagnieść ręcznie lub w robocie. Ciasto podzielić na porcje i każdą cienko rozwałkować. Za pomocą szklanki wykrawać koła. Nakładać po 1 1/2 łyżeczki farszu i zlepiać brzegi. Pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do wypłynięcia i dodatkowo 3-4 minuty.
Na patelni, na oleju z dodatkiem masła zeszklić pokrojone na pióra cebule, w trakcie smażenia dodać szczyptę cukru. Pierogi podawać gorące okraszone zarumienioną cebulą. Smacznego!
Rady: Farsz do tych pierogów powinien być dobrze doprawiony.
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
250 ml gorącej wody
2 żółtka
1 1/2 łyżki stopionego masła
1/2 łyżeczki soli
Farsz:
450 g mrożonego szpinaku
250 g sera ricotta
4 łyżki startego sera grana padano lub parmezanu
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
sól (do smaku)
pieprz czarny mielony (do smaku)
1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
1 łyżka oleju
Dodatkowo:
2 cebule
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
szczypta cukru
Farsz: Na oleju zeszklić posiekaną drobno cebulę. Dodać mrożony szpinak i smażyć do rozmrożenia i całkowitego odparowania wody. Do szpinaku dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Całkowicie wystudzić. Dodać ricottę i starty ser grana padano. Wymieszać.
Ciasto: Składniki ciasta na pierogi zagnieść ręcznie lub w robocie. Ciasto podzielić na porcje i każdą cienko rozwałkować. Za pomocą szklanki wykrawać koła. Nakładać po 1 1/2 łyżeczki farszu i zlepiać brzegi. Pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do wypłynięcia i dodatkowo 3-4 minuty.
Na patelni, na oleju z dodatkiem masła zeszklić pokrojone na pióra cebule, w trakcie smażenia dodać szczyptę cukru. Pierogi podawać gorące okraszone zarumienioną cebulą. Smacznego!
Rady: Farsz do tych pierogów powinien być dobrze doprawiony.
Subskrybuj:
Posty (Atom)