sobota, 19 kwietnia 2014

Mazurek kokosowy najpyszniejszy

W zeszłym roku upiekłam swojego pierwszego mazurka kajmakowego. Wyszedł pyszny, dlatego i w tym roku postanowiłam zrobić mazurka, tym razem kokosowego. Pomysł na masę do ciasta znalazłam na portalu Wielkie Żarcie (klik), na którym kilka lat temu zaczynałam swoją przygodę z gotowaniem. Mazurek wyszedł obłędnie pyszny - słodki, kruchy i wprost rozpływający się w ustach. Jeśli w tym roku mazurki już upiekliście, w kolejnym koniecznie spróbujcie zrobić właśnie kokosowego mazurka według tego przepisu. Naprawdę warto! 




Składniki:
Ciasto: 
300 g mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
150 g masła 82 %
100 g cukru pudru
szczypta soli
2 żółtka 
1 łyżka lodowatej wody
Masa:
300 ml śmietany 18%
150 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 łyżki cukru 
Polewa:
150 g białej czekolady
1 łyżka mleka 
1/4 łyżki masła
Dodatkowo (do ozdoby):
suszone morele 
rodzynki
wiórki kokosowe



Ciasto: Składniki ciasta kruchego zagnieść (ręcznie lub w robocie). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko na prostokąt. Zrobić wyższy rant lub ulepić ozdobne boki. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 30 minut.
Masa: Do rondla wlać śmietanę, dodać cukier, ekstrakt i wiórki kokosowe. Całość podgrzać na wolnym ogniu i gotować kilka minut do zgęstnienia. Gorącą masę kokosową wyłożyć na ciasto. 
Polewa: W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z mlekiem i masłem. Gorącą polewę wylać na masę kokosową. 
Mazurka ozdobić morelami, rodzynkami i wiórkami kokosowymi. Smacznego! 

Wielkanocne Smaki - edycja IV

piątek, 18 kwietnia 2014

Delikatny sernik na kakaowym cieście

Na święta musi być sernik. I choć na blogu jest kilka serników, zarówno tych pieczonych jak i tych na zimno, dziś postanowiłam sięgnąć po nowy przepis do starego zeszytu mojej mamy. Miałam ochotę na taki właśnie delikatny sernik na kakaowym spodzie :) Nie byłabym sobą gdybym nie zmieniła czegoś w przepisie...dodałam do niego startą skórkę z cytryny i ekstrakt z wanilii. Wyszło pysznie. Polecam :) 


Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
200 g margaryny
4 żółtka
150 g cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany 18%
3 łyżki gorzkiego kakao
Sernik:
1 kg sera półtłustego trzykrotnie zmielonego
4 duże jajka
150 g miękkiego masła
200 g drobnego cukru
1 budyń śmietankowy
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 



Spód: Mąkę z proszkiem i kakao przesiać, dodać cukier i wymieszać. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę i posiekać składniki. Dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na ok. 1 godzinę. 
Sernik: Miękkie masło utrzeć ze 100 g cukru. Białka oddzielić od żółtek. Do ubitego masła dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Dodać ser i zmiksować krótko na wolnych obrotach. Pod koniec ubijania dodać ekstrakt z wanilii i skórkę z cytryny. Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem. Pianę z białek dodać porcjami do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać budyń i ponownie wymieszać. 
Na spód blaszki (36x26cm) zetrzeć na tarce na grubych oczkach 2/3 ciasta, dokładnie wylepiając spód i wyższy rant. Ciasto nakłuć widelcem. Na kakaowy spód wyłożyć masę serową i równo rozprowadzić. Na wierzch zetrzeć pozostałą 1/3 ciasta. Sernik wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 50-55 minut. Przed rozkrojeniem sernik całkowicie wystudzić. Smacznego!

Wielkanocne Smaki - edycja IV

poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Babka czekoladowa

Pyszna, krucha babka mocno czekoladowa. Idealna na świąteczny stół. Przygotowuje się ją szybko i szybko znika ze stołu. Nie za słodka - idealna dla amatorów czekoladowych smaków. Może skusicie się na taki wypiek na Wielkanoc? Polecam :)



Składniki:
Babka:
1 1/3 szklanki* mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 łyżki gorzkiego kakao
1/2 łyżeczki sody
3 duże jajka
170 g cukru 
2 łyżeczki cukru waniliowego
90 g gorzkiej (60%) czekolady
150 g stopionego masła 
Polewa: 
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
2 łyżki mleka 
1 łyżka masła
Dodatkowo:
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 

*szklanka 250 ml
 

 


Babka: Mąkę, proszek, sodę i kakao przesiać i wymieszać. Masło roztopić i przestudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać płynną wystudzoną czekoladę i zmiksować. Do masy dodawać naprzemiennie mąkę z dodatkami i stopione masło, cały czas miksując. Formę do babki (z kominkiem) wysmarować masłem, ciasto przelać do formy i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 35-40 minut, do suchego patyczka. 
Polewa: Czekolady, mleko i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewą polać ciepłą babkę. Posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego!

Rady: Należy uważać, aby w trakcie pieczenia nie wysuszyć babki. Najlepiej po 30-35 minutach sprawdzić patyczkiem czy jest już gotowa.

Wielkanocne Smaki - edycja IV

niedziela, 13 kwietnia 2014

Babka drożdżowa z rodzynkami

Uwielbiam drożdżowe wypieki. Sprawdzą się świetnie na różne okazje, jako deser lub na śniadanie na słodko. Na Wielkanoc warto przygotować tą puszystą, lekką babkę drożdżową. Jeśli przygotujemy ją w automacie do wypieku chleba lub zagnieciemy ciasto w robocie jej przygotowanie zajmie nam tylko kilka chwil. Polecam! :) 

 
Składniki:
Babka drożdżowa:
2 3/4 szklanki* mąki pszennej
szczypta soli 
1/2 szklanki* ciepłego mleka
30 g świeżych drożdży
120 g cukru 
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 duże jajka
2 żółtka z dużych jajek
90 g stopionego masła
Dodatkowo:
100 g rodzynek 

* szklanka o pojemności 250 ml  




Z ciepłego mleka, drożdży, łyżki mąki i łyżeczki cukru zrobić zaczyn i odstawić na ok. 10 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli. Jajka i żółtka rozkłócić z cukrem i cukrem waniliowym. Do mąki dodać podrośnięty zaczyn, jajka z cukrem i wyrabiać ciasto, dolewając stopione masło. Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy na babkę i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 35 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego! 

Rady: Ciasto jest dość luźne, więc najlepiej zagnieść je w robocie lub automacie do wypieku chleba, tam również może wyrastać.

 Wielkanocne Smaki - edycja IV
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...