wtorek, 7 stycznia 2014

Ciasto Styropian - sernik bez sera

Sernik bez sera? Czemu nie! To ciasto jest banalne w przygotowaniu, a smakiem dorównuje niejednemu skomplikowanemu sernikowi. Styropian - choć nazwa nie zachęca do jedzenia, to uwierzcie, ciacho jest warte spróbowania. Chrupiąca kruszonka i delikatny serowo-kokosowy środek tworzą połączenie idealne. Jedno z lepszych ciast które piekę dość często i które sukcesywnie podbija kolejne podniebienia zajadających :) Polecam!


Ciasto:
450 g mąki tortowej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g margaryny
Masa śmietanowa:
1200 ml śmietany 18%
3/4 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy
200 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 białek
szczypta soli



Składniki ciasta zagnieść ręcznie lub w robocie na kruszonkę. W dużej misce wymieszać śmietanę, z cukrem, budyniem, proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie połączyć z masą śmietanową. Na blaszkę (36x25cm) wyłożyć połowę ciasta, dokładnie wylepić nim spód. Na ciasto wylać masę śmietanową. Wierzch posypać pozostałą porcją kruszonki. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 55-60 minut. Przed pokrojeniem ciasto wystudzić. Smacznego!

niedziela, 5 stycznia 2014

Wyniki konkursu z Galicją

Konkurs z Galicją spotkała się ze sporym zainteresowaniem. Przysłaliście mnóstwo smacznych, świątecznych propozycji. Każde danie zasługuje na nagrodę, każde ma w sobie coś wyjątkowego. Jednak nagrodzonych może zostać tylko 6 osób. Wybór był bardzo ciężki. Wahałam się, ale w ostateczności zwyciężyły te przepisy, które najbardziej pobudziły moje kubki smakowe. Nie przedłużając, pora na ogłoszenie wyników. Zwycięzcom serdecznie gratuluję i proszę o kontakt na mojego maila! A wszystkim pozostałym dziękuję za udział w zabawie i zachęcam do brania udziały w kolejnych konkursach :)



A oto zwycięzcy:

Miejsce pierwsze i bon o wartości 300 zł do sklepu Galicja otrzymuje: 

Iwona Drwal za Wytrawną wersję Bûche de Noël, czyli świąteczną przystawkę z wędzonego łososia



Składniki:
chleb tostowy 9 kwadratowych kromek lub 3 duże podłużne ( w zależności jakie uda się Wam kupić) , 100-150 g miękkie masło, 125 g serek mascarpone, 100 g jogurt grecki, 3 łyżki kwaśna śmietana, pieprz biały do smaku, pęczek natki pietruszki  lub koperku,1 łyżka soku z cytryny, sól do smaku, 150-200 g łosoś wędzony (plastry),1 łyżeczka otartej skórki z cytryny,do dekoracji granat i koperek, opcjonalnie papryczka chili;
Wykonanie:
1.Pietruszkę lub koperek (wedle waszych preferencji smakowych) drobno posiekać.
2. Miękkie masło utrzeć na krem z posiekaną pietruszką lub koperkiem, skórką z cytryny, pół łyżeczki soli i jeśli lubicie odrobinę papryczki chili;
3.Z chleba tostowego odciąć brązowe skórki, tak by została tylko biała część chleba; Kromki chleba ułożyć na foli aluminiowej lub spożywczej tak by lekko na siebie zachodziły i stworzyły duży kwadrat. Następnie przy pomocy wałka rozwałkować chleb tostowy tak by kromki  między sobą się połączyły.
4. Na rozwałkowanym chlebie tostowym rozprowadzić równomiernie wcześniej przygotowane aromatyzowane masło;
5. Na warstwie masła rozłożyć plastry łososia wędzonego.
6. Następnie pomagając sobie folią zwinąć całość w roladę, końcówki niepotrzebnego chleba odciąć. Tak przygotowaną roladę wstawić najpierw do zamrażalnika na 15 minut, a następnie do lodówki na 1-2h ( do porządnego schłodzenia);
7. Serek mascarpone wymieszać z sokiem z cytryny, jogurtem greckim i kwaśną śmietaną, doprawić solą i białym pieprzem do smaku;
Masę serową również wstawić do lodówki na 1h do stężenia.
Rady/uwagi: kwaśną śmietanę można zastąpić również majonezem;
8. Po tym czasie wyjąć roladę z lodówki, odciąć 2 kawałki rolady i położyć po bokach formując boczne "ramy" bûche de Noël; Roladę ułożyć na talerzu na którym będzie podawana. Masę serową również wyjąc z lodówki, przełożyć do rękawa cukierniczego i pokryć nią roladę w taki sposób by masa jak najbardziej przypominała korę drzewa. Jeśli nie macie rękawa, krem serowy można wyłożyć łyżką, a następnie przejechać wzdłuż widelcem "rysując" korę.
Roladę ponownie wstawić do lodówki na 1 h;
9. Tuż przed podaniem udekorować np. granatem i koperkiem;
Najlepiej podawać całą stawiając na stół i kroić przy gościach.


Miejsce drugie i bon o wartości 150 zł do sklepu Galicja otrzymuje:

Magda Mentel za Makowe bajaderki


Przepis (około 35 sztuk):
400g ciasteczek maślanych
300g masy makowej
1/2szkl mleka
50g masła
2 łyżki miodu
+ suchy mak (do obsypania)
Masło razem z mlekiem i miodem podgrzać w rondelku, aż do rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia. Ciasteczka drobno pokruszyć i wsypać do miski. Dodać masę makową oraz ostudzone masło z miodem i mlekiem. Wszystko razem dokładnie wymieszać, aż do powstania jednolitej konsystencji. Do osobnej miseczki wsypać suchy mak. Z ciasteczkowej masy formować kulki, obtaczać je w maku i układać na tacce/blaszce. Tak przygotowane bajaderki wstawić do lodówki na minimum jedną godzinę, do schłodzenia.

Miejsce drugie (ex aequo) i bon o wartości 150 zł do sklepu Galicja otrzymuje:

 Katarzyna Toczek-Gierula za Gołąbki z gryką i prawdziwkami


Składniki:
1 główka kapusty białej
2 woreczki kaszy gryczanej
2 duże cebule
pół kostki masła
sól,
pół szklanki suszonych prawdziwków
świeży koperek
Wykonanie:
Liście kapusty gotować w osolonej wodzie 2-3minuty aż zmiękną.
Po osączeniu odciąć twarde części głąbów nie dziurawiąc liści.Grzyby namoczyć w wodzie najlepiej na całą noc.Dokładnie wypłukać i gotować w osolonej wodzie aż zmiękną.Ostudzone pokroić na drobne kawałki i podsmażyć na patelni na maśle razem z cebulką.Doprawić solą,pieprzem i odrobiną świeżego koperku.
Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu.Połączyć z przygotowanymi grzybami i doprawić solą.Do każdego liścia nakładać kaszę i zawijać gołąbki.Układać je w naczyniu żaroodpornym.Podlać ok 100ml wody lub wywarem jarzynowym i piec około 1,5 godziny w temp 180stopni.


3 Wyróżnienia 
Zestawy silikonowych akcesoriów od Galicji otrzymują:

1. Katarzyna Kozioł za Miodownik



Składniki
Ciasto

- 500 g mąki
- 1/2 szklanki cukru;
- 200 g margaryny;
- 3 łyżki miodu;
- 2 jajka;
- 1 łyżeczka sody;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- szczypta soli;
- 1 czubata łyżka kakao.
Masa
- 3 szklanki mleka;
- 1/2 szklanki cukru;
- 150 g margaryny;
- 1 cukier waniliowy;
- 10 łyżek kaszy manny.
Polewa
- 3 łyżki margaryny;
- 3 łyżki kakao;
- 3 łyżki mleka;
- 3 łyżki cukru.

Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto (oprócz kakao) połącz i zagnieć. Ciasto podziel na dwie części, do jednej z nich dodaj kakao i jeszcze chwilę zagniataj, aby kakao połączyło się z ciastem. Następnie jeszcze raz podziel, tak żeby powstały cztery równe porcje. Jedną z nich rozwałkuj na kształt kwadratu (w razie konieczności podsyp mąką) i przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o bokach 23 cm. Piecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C. W ten sam sposób upiecz pozostałe blaty. Odlej 3/4 szklanki mleka, dodaj kaszę i wymieszaj, a resztę mleka zagotuj wraz z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. Gotujące mleko odstaw, wlej kaszę i wymieszaj. Gotuj jeszcze chwilę na wolnym ogniu do uzyskania konsystencji budyniu. Odstaw do przestygnięcia. Chłodne blaty (na przemian ciemny i jasny) przełóż masą z kaszy manny. Na końcu przygotuj polewę. W rondelku połącz wszystkie składniki i chwileczkę gotuj. Udekoruj wg uznania.


2. Diana Kowalczyk za Piernik z marcepanem i powidłami



  • 350 g mąki pszennej
  • 160 g cukru
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki przypraw korzennych
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 150 g masy marcepanowej
  • 330 g powideł śliwkowych
  • 150 g gorzkiej czekolady
W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche.
Łączymy je se sobą.
Masę przelewamy do keksówki i pieczemy około godzinę( do suchego patyczka) w 180 stopniach.
Odstawiamy do ostudzenia.
Ostudzony przekrawamy wzdłuż na 3 części.
Przekładamy je rozwałkowanym marcepanem oraz powidłami.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i rozsmarowujemy ją na cieście.
Smacznego :)

3.  Iza Kulińska za Sernik chałwowy



składniki:

  • SPÓD - 40 g herbatników zwykłych, takich typu "holenderskie" albo "digestive"
  • 60 g herbatników w czekoladzie j.w.
  • 50 g masła 
  • 20 g sezamu
  •  
  • MASA SEROWA - 500 g sera twarogowego 3-krotnie mielonego 
  • 3 nieduże jajka
  • 50 g zwykłego cukru 
  • 35 g mąki ziemniaczanej 
  • 200 g chałwy waniliowej 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • 1 łyżka soku z cytryn
  •  
  • PRZYBRANIE - 100 g chałwy waniliowej
  • 4 łyżki śmietanki słodkiej
  • cukrowe gwiazdki

sposób przygotowania: herbatniki wrzuciłam do blendera, pokruszyłam, wlałam roztopione masło i ponownie zmiksowałam. Dodałam jeszcze lekko podprażony na suchej patelni sezam i wymieszałam łyżką. Masę wysypałam na dno tortownicy o śr. 16 cm wyłożone papierem do pieczenia, równo rozprowadziłam i ugniotłam.

Chałwę rozdrobniłam widelcem i dodając ser utarłam na gładką masę. Dodałam jajka, sok z cytryny, wanilię i mąkę, dokładnie wymieszałam, ale starałam się nie napowietrzać masy. Wylałam na spód z ciasteczek. Tortownicę owinęłam podwójną warstwą folii aluminiowej, wstawiłam ją do większego naczynia i do niego wlałam wodę na wysokość kilku centymetrów. Całość wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. Piekłam ok. 45 minut - po upieczeniu zostawiłam w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na pół godziny po czym wyjęłam i zostawiła żeby wystygł. Gdy sernik ostygł zupełnie chłodziłam go przez noc w lodówce.

Wierzch ozdobiłam chałwą, ucierając ją ze śmietanką i smarując sernik. Posypałam czekoladą i cukrowymi gwiazdkami. Smakował wspaniale i na Święta upiekę go chyba w większej formie.

piątek, 3 stycznia 2014

Wyniki konkursu z Emako

Na konkurs z Emako.pl przesłaliście do mnie całe mnóstwo pysznych propozycji na Wasze ulubione świąteczne potrawy. Moje ślinianki zaczęły pracować na zwiększonych obrotach. Z przyjemnością czytałam Wasze maile z fantastycznymi przepisami. Uwierzcie, wybór zwycięskiej trójki był niezwykle ciężki. Najchętniej nagrodziłabym wszystkich, bo każdy z Was zasługuje na nagrodę, ale pula nagród jest ograniczona. Po długich obradach wraz z mężem i synkiem wybraliśmy trójkę szczęśliwców. Na tak pyszne propozycje skusiłabym się o każdej porze dnia i nocy :) Wszystkim biorącym udział w konkursie serdecznie dziękuję, a zwycięzcom serdecznie gratuluję i proszę o przesłanie swoich danych teleadresowych na mojego maila: olusia23@poczta.onet.pl

Izabella Kulińska za Grzyby smażone w cieście 



Grzyby smażone w cieście

Składniki:
  • kilkanaście kapeluszy borowików suszonych
  • ok. 200 ml mleka
  • 1 jajko
  • mąka - ile zabierze ciasto
  • ok. 1 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego 
  • 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 

  • olej roślinny do smażenia

sposób przygotowania: grzyby opłucz i zalej w jakimś naczyniu lekko letnią wodą - mają być przykryte. Odstaw je na ok. godzinę.  Potem gotuj na małym ogniu w wodzie, w której się moczyły aż zmiękną. Gdy się ugotują odcedź je i ostudź a wywaru nie wylewaj - przyda się do jakiegoś innego dania.

Jajko rozkłóć dolewając mleko, dopraw. Dosypuj powoli mąkę i mieszaj aż ciasto osiągnie konsystencję gęstej śmietany. Nadziewając kapelusz grzyba ma widelec zanurzaj je kolejno w cieście i przekładaj na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż aż ładnie się zrumienią z obu stron. Po usmażeniu przełóż na chwilę na papierowy ręcznik żeby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawaj gorące.


Ewa Miller za przepis na Pierniczki 


Pierniczki:
2 szklanki mąki
¾ szklanki cukru pudru
3-4 łyżeczki przyprawy do pierników, (ewentualnie kakao, cynamon dla koloru, starta skórka pomarańczy)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajo
1/2 szklanki miodu
½ kostki masła

masło i miód rozpuścić w rondelku i wystudzić
połączyć mąkę, cukier, przyprawy, proszek do pieczenia, dodać jajko i roztopioną masę, wyrobić ciasto, włożyć do lodówki na tydzień, potem piec 10-12 minut w temp. 180st.




Kasia Godlewska za przepis na Uszka do barszczu

 
Uszka (ok 220szt)
-600g mąki
-3 żółtka
-3 łyżeczki oleju
-1/2 łyżeczki soli
-250-300ml wrzątku
Farsz
-180g suszonych grzybów - podgrzybków i prawdziwków (kapelusze!)
-dwie cebule
-sól
sporo pieprzu

Ciasto: Z mąki usypać górkę, zrobić w niej zagłębienie, do środka dać 3 żółtka, olej, sól, posiekać nożem aż żółtka połączą się z mąką.
Stopniowo dolewać wrzątek i zagniatać, wody dolewać tyle żeby ciasto nie było ani za twarde, ani za miękkie.
Farsz: Grzyby namoczyć na noc, rano w tej samej wodzie zagotować na kilka minut i odcedzić. Cebulę posiekać bardzo drobno i zeszklić na patelni na małej ilości oleju. Odsączone grzyby zmielić maszynką do mięsa, dodać cebulę, sól i pieprz. Wymieszać. Lepienie uszek:  Ciasto wałkować jak najcieniej i pociąć na kwadraty.
Na każdy nałożyć porcję farszu i lepić najpierw w trójkąt a następnie zakleić przeciwległe dwa rogi.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...