Składniki:
400 g suchej ciecierzycy
300 g pieczarek
1 duża cebula
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
3 ziela angielskie
3 liście laurowe
2 duże jajka
3 łyżki bułki tartej
3 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
1/2 łyżki tymianku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól (do smaku)
świeżo zielony czarny pieprz (do smaku)
Ciecierzycę zalać przegotowaną letnią wodą i pozostawić na całą noc do namoczenia. Wodę odlać, ciecierzycę zalać świeżą wodą, dodać liście laurowe i ziela angielskie. Ciecierzycę ugotować do miękkości przez ok. 1 godzinę. Odcedzić, usunąć liście, ziela i wystudzić.
Na patelni rozpuścić masło z olejem. Dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę. Smażyć do zeszklenia. Dodać pokrojone drobno pieczarki i smażyć na dużym gazie do całkowitego odparowania wody i przyrumienienia się pieczarek. Podsmażone pieczarki z cebulą wystudzić. Ciecierzycę wraz z pieczarkami i cebulą zmiksować w robocie na gładkie pure. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać trochę wody z gotowania ciecierzycy. Do masy dodać jajka, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, kurkumę, gałkę oraz sól i pieprz.Wszystko dokładnie wymieszać. Keksówkę o wymiarach 30x10 cm wysmarować olejem i wysypać bułką tartą. Przełożyć do niej pasztet, wierzch pasztetu posmarować olejem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec przez ok. 50 minut. Pasztet wystudzić na kratce. Smacznego!
Rady: Jeśli masa na pasztet jest zbyt gęsta należy dodać do niej wody w której gotowała się ciecierzyca lub odrobinę domowego bulionu warzywnego. Jeśli masa jest zbyt luźna, należy dodać więcej bułki tartej.
Wierzch pasztetu można posypać ulubionymi ziarenkami - siemieniem lnianym, sezamem, słonecznikiem itp.
Dla urozmaicenia smaku do pasztetu można dodać ulubione przyprawy i dodatki np. ziarna.
Masa na pasztet powinna być dobrze doprawiona solą i pieprzem.
Olu, a skąd mam wiedzieć czy gęstość masy jest właściwa? To bedzie mój debiut w pasztetach :-)
OdpowiedzUsuńMasa na pasztet podczas mieszania łyżką powinna być dość gęsta, ale nie zbita i twarda :)
UsuńObiecujący przepis, lubię takie ciekawostki :-) Na dniach wypróbuję i dam znać, co mi wyszło ;-)
OdpowiedzUsuńCzy można zmiksować masę blenderem?
OdpowiedzUsuńTak, można.
UsuńJa Do pieczarek dodałam jeszcze pomidora, zagrało świetnie !
OdpowiedzUsuńSuper przepis:)
Fajnie, że skorzystałaś z przepisu i posmakowało ;) Pozdrawiam :)
UsuńW tym roku na Wielkanoc będzie :)
OdpowiedzUsuń