niedziela, 14 grudnia 2014

Pasztet z ciecierzycy z pieczarkami

Pasztet niejedno ma oblicze. Idealnym dowodem na to jest choćby ten - przygotowany z cieciorki. Jeśli do tej pory piekliście/jedliście pasztety jedynie mięsne polecam Wam taką wersję pasztetu. Pasztet jest konkretny w smaku, lekko pikantny, ma kremową konsystencję i chrupiącą skórkę. Jeśli z kolei szukacie inspiracji na inne bezmięsne pasztety polecam wypróbować pasztet warzywny i pasztet z cukinii. Są pyszne i chętnie zjedzą je także miłośnicy mięsa. 



Składniki:
400 g suchej ciecierzycy 
300 g pieczarek
1 duża cebula
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
3 ziela angielskie
3 liście laurowe 
2 duże jajka
3 łyżki bułki tartej
3 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
1/2 łyżki tymianku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól (do smaku)
świeżo zielony czarny pieprz (do smaku)





Ciecierzycę zalać przegotowaną letnią wodą i pozostawić na całą noc do namoczenia. Wodę odlać, ciecierzycę zalać świeżą wodą, dodać liście laurowe i ziela angielskie. Ciecierzycę ugotować do miękkości przez ok. 1 godzinę. Odcedzić, usunąć liście, ziela i wystudzić. 
Na patelni rozpuścić masło z olejem. Dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę. Smażyć do zeszklenia. Dodać pokrojone drobno pieczarki i smażyć na dużym gazie do całkowitego odparowania wody i przyrumienienia się pieczarek. Podsmażone pieczarki z cebulą wystudzić. Ciecierzycę wraz z pieczarkami i cebulą zmiksować w robocie na gładkie pure. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać trochę wody z gotowania ciecierzycy. Do masy dodać jajka, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, kurkumę, gałkę oraz sól i pieprz.Wszystko dokładnie wymieszać. Keksówkę o wymiarach 30x10 cm wysmarować olejem i wysypać bułką tartą. Przełożyć do niej pasztet, wierzch pasztetu posmarować olejem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec przez ok. 50 minut. Pasztet wystudzić na kratce. Smacznego!

Rady: Jeśli masa na pasztet jest zbyt gęsta należy dodać do niej wody w której gotowała się ciecierzyca lub odrobinę domowego bulionu warzywnego. Jeśli masa jest zbyt luźna, należy dodać więcej bułki tartej. 
Wierzch pasztetu można posypać ulubionymi ziarenkami - siemieniem lnianym, sezamem, słonecznikiem itp. 
Dla urozmaicenia smaku do pasztetu można dodać ulubione przyprawy i dodatki np. ziarna. 
Masa na pasztet powinna być dobrze doprawiona solą i pieprzem.

5 komentarzy:

  1. Olu, a skąd mam wiedzieć czy gęstość masy jest właściwa? To bedzie mój debiut w pasztetach :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa na pasztet podczas mieszania łyżką powinna być dość gęsta, ale nie zbita i twarda :)

      Usuń
  2. Obiecujący przepis, lubię takie ciekawostki :-) Na dniach wypróbuję i dam znać, co mi wyszło ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można zmiksować masę blenderem?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...