wtorek, 21 października 2014

Schab pieczony w mleku

Schab pieczony w mleku chodził za mną od ponad miesiąca. Mięso tak przygotowane jest kruche i delikatne, a podane z mlecznym sosem smakuje bajecznie. Jeśli jeszcze nie przyrządzaliście schabu w ten sposób koniecznie musicie to nadrobić ;) To jeden z tych przepisów, który świetnie sprawdzi się zarówno na rodzinnych uroczystościach jak i na niedzielnym obiedzie ;) 


Składniki:
1 kg schabu
1 litr mleka 3,2 %
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
3 duże ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
4 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego 
2 łyżki oleju rzepakowego
1 mała cebula
1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej 
1 łyżka mąki





Schab umyć i osuszyć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać łyżkę oleju, natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przykryć i wstawić do lodówki na noc lub przynajmniej na kilka godzin. Zamarynowany schab wyciągnąć z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Na patelni na dużym gazie podgrzać olej. Schab obsmażyć na rumiano z każdej strony, ponownie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Mleko podgrzać z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gorącym mlekiem zalać schab (powinien sięgać do 3/4 wysokości mięsa). Tak przygotowane mięso w mleku przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika (dolna grzałka) z termoobiegiem. Piec przez 30 minut. Po 30 minutach zdjąć pokrywkę i polać wierzch mięsa mlekiem. Piec przez kolejne 30 minut. Mięso wyciągnąć z mleka, zawinąć w folię i ponownie wstawić do wyłączonego, ciepłego piekarnika. Na patelni na której obsmażało się mięso, na łyżce oleju zeszklić drobno posiekaną cebulkę. Mleko przelać do rondelka i dodać do niego zeszkloną cebulę. Mleko podgrzać na mocnym gazie do lekkiego odparowania. W niewielkiej ilości wody rozmieszać mąkę. Wlać do mlecznego sosu, energicznie mieszając trzepaczką. Podgrzać do zagęszczenia się sosu. Sos doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Schab podawać z przygotowanym sosem.

Rady: Do marynowania schabu można użyć dowolnej, ulubionej kompozycji ziół.
Podczas pieczenia mleko będzie się lekko pienić, należy więc piec schab w naczyniu, w którym mleko sięga do mniej więcej 3/4 wysokości formy.
Jeśli w sosie mlecznym pojawią się grudki należy po przelaniu do rondelka zmiksować go do uzyskania kremowej konsystencji.
Można zrezygnować z zagęszczania sosu mąką, należy jednak odparować go do odpowiedniej gęstości.
Tak przygotowany schab można podawać także na zimno np. do kanapek.

4 komentarze:

  1. Mleko pełnotłuste jest świetnym dodatkiem do wieprzowiny.Ja dodaję mleko do mielonych kotletów wieprzowych (tyle ile wchłonie surowe zmielone mięso) a zamiast bułki daję zmieloną, ugotowaną kaszę jaglaną (jestem bezglutenowcem), a wczoraj dodałam ją również do pasztetu. Polecam Ci również kurczaka po marokańsku - gotowanego w mleku. Oczywiście przed gotowaniem kawałki kurczaka marynujemy w ostrych przyprawach ( u mnie jak zawsze królują hinduskie) i obrumieniamy na patelni, ale na klarowanym maśle.
    Miłego, ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. o kurczę:) muszę wypróbować ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. potwierdzam, ten schab jest boski:) uwielbiam mięsko gotowane w mleku, robię również karkówkę, wychodzi pysznaaaa!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedy prowadziłam sklep mięsny, moja klientka opowiedziała mi o tym sposobie pieczenia schabu, ona używała zawsze mleka pełnotłustego, zalewała w keksówce schab aż był całkiem zakryty i piekła,aż z mleka zrobił się "twarożek". Jeszcze tego nie wypróbowałam...

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...