sobota, 25 października 2014

Deser z granolą i prażonymi jabłkami

Deser, który bez wyrzutów sumienia można spałaszować również na śniadanie. Pożywny, pełnowartościowy z mnóstwem witamin i cennych składników, a dodatkowo jego przygotowanie nie zajmie więcej niż 10 minut. Takie desery uwielbiam. Podobną słabość mam do domowej granoli, którą często robię i niestety równie często wyjadam jeszcze ciepłą.


Składniki (na 3 szklanki 250 ml):
15 łyżek domowej granoli (przepis tutaj)
400 ml jogurtu greckiego
1 łyżka płynnego miodu
2 średnie jabłka
1/2 łyżki masła
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki cynamonu



Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło. Dodać jabłka. Skropić sokiem z cytryny, dodać cynamon i cukier, podlać dwoma łyżkami wody. Podsmażyć 2-3 minuty, do czasu, aż jabłka będą miękkie, ale jędrne. Odstawić do wystudzenia. Jogurt wymieszać z miodem. W szklanka układać warstwami po 5 łyżek granoli, jogurt i prażone jabłka. Podawać od razu po przygotowaniu lub po wcześniejszym schłodzeniu. Smacznego!

Rady: Zamiast domowej granoli można użyć podprażonych na suchej patelni płatków owsianych wymieszanych z miodem i przestudzonych. 

2 komentarze:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...