niedziela, 26 października 2014

Ciasto latte macchiato

To ciasto to prawdziwa uczta dla podniebienia. Pyszne, delikatne, nie za słodkie. Z wyczuwalnym aromatem kawy, lekkim kremem na bazie serka i śmietany i gorzkim kakao. Idealne na poprawę humoru, na jesienną chandrę, większe przyjęcie lub niedzielny deser. 



Składniki:  
Biszkopt:
5 dużych jajek
3/4 szklanki* cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
3 łyżki gorzkiego kakao 
szczypta soli
Krem: 
450 g serków homogenizowanych waniliowych
330 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżka żelatyny 
1/4 szklanki gorącej wody
Do nasączenia:
250 ml mocnego naparu kawy 
2 łyżki wódki lub rumu
Dodatkowo:
280 g okrągłych biszkoptów
3 łyżki gorzkiego kakao

* szklanka 250 ml



Biszkopt: Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli. Ubijać do białości na wolnych obrotach stopniowo dosypując cukier i cukier waniliowy. Kiedy piana będzie sztywna dodawać po 1 żółtku cały czas miksując. Do ubitej masy jajecznej dodać 1/3 mąki z kakao i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać pozostałą porcje mąki, wymieszać. Blaszkę (36x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto, wygładzić wierzch. Biszkopt wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 30 minut lub do suchego patyczka. Biszkopt całkowicie wystudzić i przekroić na dwie części. 
Krem: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestudzenia. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Do ubitej śmietany dodać serki homogenizowane. Krótko zmiksować na wolnych obrotach. Łyżkę kremu wymieszać z żelatyną. Żelatynę dodać do kremu i zmiksować do połączenia się składników. Masę wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. 
Zaparzoną mocną kawę wystudzić i dodać wódkę. 
Pierwszy blat biszkoptu nasączyć kawą, wyłożyć 1/2 masy, na masę ułożyć biszkopty. Biszkopty (za pomocą pędzelka) nasączyć naparem kawy i posypać gorzkim kakao. Położyć biszkopt, nasączyć go kawą, dodać pozostałą część masy i biszkopty nasączone kawą.Posypać gorzkim kakao. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc lub przynajmniej na kilka godzin. Smacznego!

Źródło inspiracji (z moimi modyfikacjami) tutaj.

12 komentarzy:

  1. od dłuższego już czasu mam ochotę na takie ciacho, muszę je w końcu zrobić...

    OdpowiedzUsuń
  2. Doskonale wygląda, wspaniały smak ! :) Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniałe co więcej napisać...:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj. Może chciałabyś dołączyć do naszej społeczności?
    http://katalogsmakow.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. matkoooo, wygląda tak pięknie! szkoda by mi było je zjeść, ale wiesz co...zeżarłabym kilka kąsków <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda fantastycznie. Do kawy idealne. Na pewno w weekend zawita w moim domu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie Ci wyszło :) Już je kiedyś robiłam. Całkiem smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. tak piękne, że szkoda jeść:) jak z najlepszej cukierni:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm, wygląda cudownie :) Takie to bym mogła jeść i jeść... :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda trochę podobnie do tiramisu. Sama nie mam talentu do pieczenia, ale znajduję takie cuda chętnie na mieście - restauracje wrocławskie są jednak całkiem niezłe :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto wygląda bardzo wspaniale pewnie w smoku jeszcze lepiej mniammm
    przepisy-iwony.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Wypróbuję go jak będę miała gości,wygląda pięknie,lubię ciasta z kawą,dziękuję za przepis ☺

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...