poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Sos tatarski

Jest wiele przepisów na sos tatarski. Każdy robi go według własnego smaku dobierając składniki, które najbardziej lubi. U mnie ten sos robi się z reguły z trzech podstawowych składników. Czasem dodaję do niego kwaskowe jabłko, czasem cebulę, innym razem odrobinę chrzanu. Ale zawsze bazą jest przepis, który podaję poniżej. Sos tatarski jest świetnym dodatkiem do wędlin i mięs podawanych na zimno, jajek czy np. warzywnym pasztetów. Świetny na imprezę i świąteczny stół. 



Składniki:
1 duży słoik marynowanych pieczarek 
3 średnie ogórki konserwowe
6 jajek na twardo
200 ml pikantnego majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżeczki musztardy delikatesowej
1-2 ząbki czosnku
sól (do smaku)
biały pieprz (do smaku)
1 łyżeczka cukru pudru

Pieczarki, ogórki i jajka posiekać bardzo drobno. Do majonezu dodać jogurt, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier puder, sól i pieprz. Przygotowanym sosem zalać składniki. Wymieszać i wstawić do lodówki do przegryzienia przynajmniej na 3 godziny. Smacznego!


3 komentarze:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...