Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
250 ml gorącej wody
2 żółtka
1 1/2 łyżki stopionego masła
1/2 łyżeczki soli
Farsz:
2 torebki (200g) kaszy gryczanej
250 g twarogu półtłustego
1 duża cebula
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
sól (do smaku)
pieprz czarny (do smaku)
Dodatkowo:
2 cebule
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
szczypta cukru
Farsz: Twaróg rozgnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków. Kaszę ugotować na sypko, przestudzić i dodać do sera. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Dodać do kaszy i sera. Farsz doprawić solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i majerankiem.
Ciasto: Składniki ciasta na pierogi zagnieść ręcznie lub w robocie. Ciasto podzielić na porcje i każdą cienko rozwałkować. Za pomocą szklanki wykrawać koła. Nakładać po 2 łyżeczki farszu i zlepiać brzegi. Pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do wypłynięcia i dodatkowo 3-4 minuty. Na patelni, na oleju z dodatkiem masła zeszklić drobno posiekane cebule, w trakcie smażenia dodać szczyptę cukru. Pierogi podawać gorące okraszone zarumienioną cebulą. Smacznego!
Rady: Farsz powinien być dobrze doprawiony.
Pierogi można też okrasić zarumienionym wędzonym boczkiem.
Co prawda czosnku i pieprzu nie mogę-więc doprawiony farsz nie będzie do końca. Jednak i tak mam zamiar spróbować takiego smaku pierogów.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis.
Dorota
Farsz można doprawić sporą ilością ulubionych ziół - będzie co prawda nie ostro, ale aromatycznie.
UsuńDziękuję za podanie propozycji zamiennika :).
UsuńNa pewno kiedyś zrobię, uwielbiam pierogi.
Dorota
Na pierogi nie trzeba mnie namawiać! Pożrę wszystkie! :D
OdpowiedzUsuńKromek - częstuj się proszę ;)
UsuńJestem ciekawa jak smakują bo z takim farszem jeszcze nigdy nie jadłam pierogów:)
OdpowiedzUsuńJeśli jesteś miłośniczką kasz, będą Ci smakować.
UsuńRobię podobnie farsz, ale bez czosnku. Bardzo je lubię, ponieważ jestem fanką kaszy gryczanej :)
OdpowiedzUsuńCzosnek nadaje im wyrazistości - fajnie komponuje się z całością.
Usuńpierogi mogłabym jeść codziennie, to moja ulubiona potrawa, z kaszą jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia.
UsuńMniam, przepysznie wyglądają.:)
OdpowiedzUsuńWitam!Ja robię bardzo podobne.Do farszu zamiast majeranku dodaję saszetkę miętowej herbaty lub zielone listki mięty.Pychotka! Krystyna
OdpowiedzUsuń