Masa serowa:
700 g sera twarogowego na sernik
200 ml śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 1/2 łyżki żelatyny
Masa truskawkowa:
500 g truskawek
2-3 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
100 g biszkoptów
1 galaretka truskawkowa
250 g truskawek
Śmietanę połączyć z serem. Dodać cukier i ekstrakt. Zmiksować do połączenia się składników.
Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Zmiksować na pulpę z cukrem. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, przestudzić i letnią wlać do truskawkowej masy. Zmiksować. Odstawić do lekkiego stężenia. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć biszkoptami. Żelatynę przeznaczoną do masy serowej rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Przestudzić. Ser zmiksować i cienką strużką wlewać żelatynę. Na środek tortownicy, na biszkopty wlewać po 2-3 łyżki masy serowej i truskawkowej, naprzemiennie, tak jak w przypadku ciasta "zebra". Za pomocą patyczka do szaszłyków zrobić na cieście esy, dotykając prawie dna tortownicy. Sernik wstawić do lodówki do stężenia. Na zastygniętym serniku ułożyć truskawki. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Tężejącą galaretkę wylać na truskawki. Sernik wstawić do lodówki do stężenia najlepiej na noc. Smacznego!
Rady: Jeśli truskawki są słodkie można dodać do nich mniej cukru.
Sernik można też zrobić bez spodu, na upieczonym biszkopcie lub zrobić spód z pokruszonych ciastek i stopionego masła.
wygląda pięknie ;) i bedzie robiony w ramach prezentu imieninowego ;)))) dziękuje za inspiracje ;) pozdrawiam serdecznie iza
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie, świetny pomysł z tym marmurkiem :)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie ;)
OdpowiedzUsuńwygląda nieziemsko:)
OdpowiedzUsuńBardzo ładny ten marmurek :)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie;))
OdpowiedzUsuńPrzepiękny...;-)
OdpowiedzUsuńwygląda cudownie. pysznie, już wieki nie jadłam sernika na zimno
OdpowiedzUsuńPrezentacja n 6, a jeśli i tak smakuje, to rewelacja :D
OdpowiedzUsuńCzy smietana 30% jest slodka? taka do ubijania? Mieszkam za granica i nie bardzo znam polskie produkty.
OdpowiedzUsuńTak, śmietanka 30 % lub 36 % to śmietanka słodka - taka do ubijania.
UsuńSernik jest przepyszny! Jeszcze takiego nie jadlam.
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie :)))
OdpowiedzUsuńWyglada tak pięknie i smakowicie że biorę się do roboty. Dziękuję bardzo za przepis i pozdrawiam cieplutko. Elżbieta-:))))
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
Usuń