Idealne połączenie ciasta kruchego ze słodkim budyniem i kwaskowym rabarbarem. Takie ciasto często piekła moja mama. Odkąd sięgam pamięcią zawsze w szczególny sposób za nim przepadałam. Dziś chętnie do niego wracam, bo jest szybkie w przygotowaniu, tanie i świetnie smakuje. To kolejny dowód na to, że proste rzeczy są najsmaczniejsze :)
Składniki:
Ciasto:
450 g mąki tortowej
250 g masła
150 g cukru
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka lodowatej wody
szczypta soli
Dodatkowo:
1 litr mleka
3 budynie śmietankowe
5 łyżek cukru
500 g rabarbaru
Ciasto: Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać zimne masło i posiekać. W cieście zrobić dołek, dodać żółtka, wodę i cukier. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie nierówne części. Ciasto obwinąć w folię i schować do lodówki na ok. 1 godzinę.
Budyń: Z litra mleka odlać 3/4 szklanki. Rozpuścić w niej proszki budyniowe i cukier. Mleko podgrzać. Do wrzącego mleka dodać pozostałe mleko z budyniem i cukrem i gotować stale mieszając do zgęstnienia.
Rabarbar umyć, osuszyć i (ewentualnie) obrać. Pokroić na mniejsze kawałki.
Blaszkę o wymiarach 31x21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć większą porcję ciasta, równomiernie wylepić ciastem spód, pozostawiając wyższy rant. Na ciasto wylać ciepły budyń. Na budyniu ułożyć rabarbar. Pozostałą (mniejszą) porcję ciasta zetrzeć na tarce na wierzch. Ciasto włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 50 minut (grzałka góra-dół), do zarumienienia wierzchu. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Przed rozkrojeniem ciasto całkowicie wystudzić. Smacznego!
genialnie wygląda to ciasto, uwielbiam połączenie słodyczy i kwasowości rabarbaru
OdpowiedzUsuńPieknie się prezentuje, musi być smaczne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Mmm, wygląda wspaniale :) Poczęstowałabym się :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie!!
OdpowiedzUsuńpychotka :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest bardzo dobre! Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, chyba będę musiała spróbować :)
OdpowiedzUsuńLubię ciasta z masą budyniową:)
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje <3
OdpowiedzUsuńJa robie bardzo podobne (dodawalam u siebie ostatnio) tylko budyń dodaje jako proszek do ubitych białek, wychodzi coś ala ptasie mleczko :)
OdpowiedzUsuńpyszotka, bardzo lubie to ciasto;)
OdpowiedzUsuńwłaśnie włożyłam do piekarnika :)
OdpowiedzUsuńUdanego wypieku :)
UsuńWitam,piekłam i wyszło pysznie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCzy budyn ma byc bez cukru?
OdpowiedzUsuńCiasto wyglada pieknie i pysznie.
Tak, budyń ma być bez cukru, cukier dodajemy do budyniu tak jak w przepisie.
UsuńDziekuje za odpowiedz. Wolalam sie upewnic. Wesolych Swiat!
Usuń