niedziela, 16 marca 2014

Kurczak pieczony z mandarynkami, czosnkiem i majerankiem

Soczyste, rozpływające się w ustach mięso kurczaka z sokiem z mandarynek, czosnkiem i majerankiem. Jeśli lubicie połączenie mięsa i owoców ten kurczak na pewno Wam posmakuje. Czosnek i majeranek świetnie podkręcają smak i sprawiają, że kurczak jest bardzo aromatyczny. Sok z mandarynek nadaje mięsu bardzo subtelny, owocowy posmak. Koniecznie spróbujcie. 



Składniki:
1 kurczak (ok. 1,5 kg)
2 łyżki oliwy z oliwek
sok wyciśnięty z 2 mandarynek
1/2 główki czosnku
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżka majeranku
świeżo mielony czarny pieprz (do smaku)



Oliwę wymieszać z sokiem z mandarynek. Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć dokładnie z zewnątrz i w wewnątrz solą, pieprzem i majerankiem. Połówkę główki czosnku (w łupince) umieścić wewnątrz kurczaka. Mięso polać oliwą z sokiem. Dokładnie natrzeć marynatą. Kurczaka wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Na 2 godziny przed pieczeniem mięso wyjąć z lodówki. Przełożyć na blaszkę z rusztem i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec przez 20 minut. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec ok. 1 godz. i 10 minut. Przed rozkrojeniem pozostawić mięso na ok. 15 minut, aby soki wewnątrz równomiernie się rozeszły. Smacznego! 

6 komentarzy:

  1. Upiekł się idealnie, aż zgłodniałam. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, naprawdę apetycznie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. boski kurczaczek:) niezwykle apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż nabrałam smaka na kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Musiał być pyszny :) https://www.facebook.com/solipieprz/photos/a.442679515867523.1073741828.429188163883325/540556402746500/?type=1

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...