Sałatka z brokułem, pomidorami i grana padano
Jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Chrupiąca sałata, soczyste pomidory i pikantne wiórki sera. Na taką sałatkę skusiłabym się o każdej porze dnia i nocy. Pożywna i kolorowa - idealna na śniadanie, przekąskę w ciągu dnia lub lekki posiłek.
Składniki:
1 sałata rzymska mini
1/2 brokuła
2 jajka na twardo
10 pomidorów koktajlowych baby plum
3 łyżki wiórków sera grana padano
Sos:
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka pikantnej musztardy
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
Brokuła ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Zahartować w zimnej wodzie, odcedzić i wystudzić. Sałatę porwać na mniejsze kawałki, ułożyć na talerzu. Na sałacie ułożyć różyczki brokuła, pokrojone na ósemki jajka na twardo i pomidory. Sałatkę posypać wiórkami sera. Składniki sosu połączyć. Gotową sałatkę polać sosem i podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!
Rady: W wersji light majonez można zastąpić jogurtem naturalnym.
ooooo :) a ja nie mam brokuła w domu :/ trzeba się wybrać do sklepu!
OdpowiedzUsuńJadłam podobną sałatkę, ale bez brokuła. Tak z ciekawości, czemu gotujesz go z dodatkiem cukru? Nie słyszałam o tym wcześniej :)
OdpowiedzUsuńDzięki dodatkowi szczypty cukru brokuł zyskuje na smaku i ma piękny kolor, który dodatkowo wzmacnia się, kiedy hartujemy go w lodowatej wodzie (zatrzymujemy proces gotowania). Odrobinę cukru dodaję też do gotowania fasolki szparagowej, kalafiora, brukselki i bobu.
UsuńDziękuję za odpowiedź, nie wiedziałam o tym ;)
UsuńRobię bardzo podobna i ją uwieeeeelbiam:)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńsmacznie, lekko i kolorowo:) boska sałatka
OdpowiedzUsuńOlu - dzieki wielkie, super kolacja!
OdpowiedzUsuńJa indywidualnie, na krawedzi kazdego talerza maznalem 2-3 krople LEA & PERRINS Tangy Tomato Sauce (wariant Worchester).. I co? I zona powiedziala, ze .... urywa :)
Jeszcze raz dzieki I pozdrawiam oczywiscie