środa, 19 lutego 2014

Risotto z suszonymi pomidorami i grillowaną piersią kurczaka

Pyszne danie w kilka chwil - risotto. Można je przygotować na tysiące sposobów, ale zawsze bazę stanowi dobry ryż, świeże masło i najlepszy domowy bulion. Dziś przepis na kremowe risotto z suszonymi pomidorami, które fajnie komponuje się z aromatyczną, grillowaną piersią kurczaka.




Składniki:
200 g ryżu do risotto (arborio)
40 g masła 
2 szalotki 
1 litr domowego bulionu drobiowego
4 łyżki startego sera grana padano lub parmezanu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
8 suszonych pomidorów z zalewy
czarny pieprz świeżo zmielony (do smaku)
Pierś z kurczaka:
1 podwójna pierś z kurczaka
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
1 łyżka oleju 
świeżo zmielony czarny pieprz
1/2 łyżki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
1/4 łyżeczki papryki słodkiej
sól (opcjonalnie)




Pierś z kurczaka: Każdy filet przeciąć na pół. Składniki marynaty wymieszać. Marynatą zalać mięso. Odstawić do lodówki przynajmniej na 1 godzinę. Mięso wyjąć z lodówki minimum 30 minut przed smażeniem. Piersi grillować z obu stron na mocno rozgrzanej patelni grillowej lub grillu elektrycznym. 

Risotto: Masło rozpuścić na patelni, dodać posiekane w drobną kostkę szalotki. Zarumienić. Do cebuli wsypać suchy ryż i smażyć (cały czas mieszając) do czasu, aż będzie szklisty. Stopniowo dolewać po 1 chochelce gorącego bulionu. Każdą kolejną chochelkę bulionu dodać dopiero wtedy, gdy ryż wchłonie cały płyn z patelni. Bulion dolewać do czasu, aż ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Do risotta dodać posiekaną natkę pietruszki, pokrojone na wąskie paski pomidory oraz starty ser. Wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i (opcjonalnie) solą. Podawać od razu po przygotowaniu. 

Rady: Do risotta można dodać kieliszek wytrawnego, białego wina.

7 komentarzy:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...