piątek, 3 stycznia 2014

Wyniki konkursu z Emako

Na konkurs z Emako.pl przesłaliście do mnie całe mnóstwo pysznych propozycji na Wasze ulubione świąteczne potrawy. Moje ślinianki zaczęły pracować na zwiększonych obrotach. Z przyjemnością czytałam Wasze maile z fantastycznymi przepisami. Uwierzcie, wybór zwycięskiej trójki był niezwykle ciężki. Najchętniej nagrodziłabym wszystkich, bo każdy z Was zasługuje na nagrodę, ale pula nagród jest ograniczona. Po długich obradach wraz z mężem i synkiem wybraliśmy trójkę szczęśliwców. Na tak pyszne propozycje skusiłabym się o każdej porze dnia i nocy :) Wszystkim biorącym udział w konkursie serdecznie dziękuję, a zwycięzcom serdecznie gratuluję i proszę o przesłanie swoich danych teleadresowych na mojego maila: olusia23@poczta.onet.pl

Izabella Kulińska za Grzyby smażone w cieście 



Grzyby smażone w cieście

Składniki:
  • kilkanaście kapeluszy borowików suszonych
  • ok. 200 ml mleka
  • 1 jajko
  • mąka - ile zabierze ciasto
  • ok. 1 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego 
  • 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 

  • olej roślinny do smażenia

sposób przygotowania: grzyby opłucz i zalej w jakimś naczyniu lekko letnią wodą - mają być przykryte. Odstaw je na ok. godzinę.  Potem gotuj na małym ogniu w wodzie, w której się moczyły aż zmiękną. Gdy się ugotują odcedź je i ostudź a wywaru nie wylewaj - przyda się do jakiegoś innego dania.

Jajko rozkłóć dolewając mleko, dopraw. Dosypuj powoli mąkę i mieszaj aż ciasto osiągnie konsystencję gęstej śmietany. Nadziewając kapelusz grzyba ma widelec zanurzaj je kolejno w cieście i przekładaj na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż aż ładnie się zrumienią z obu stron. Po usmażeniu przełóż na chwilę na papierowy ręcznik żeby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawaj gorące.


Ewa Miller za przepis na Pierniczki 


Pierniczki:
2 szklanki mąki
¾ szklanki cukru pudru
3-4 łyżeczki przyprawy do pierników, (ewentualnie kakao, cynamon dla koloru, starta skórka pomarańczy)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajo
1/2 szklanki miodu
½ kostki masła

masło i miód rozpuścić w rondelku i wystudzić
połączyć mąkę, cukier, przyprawy, proszek do pieczenia, dodać jajko i roztopioną masę, wyrobić ciasto, włożyć do lodówki na tydzień, potem piec 10-12 minut w temp. 180st.




Kasia Godlewska za przepis na Uszka do barszczu

 
Uszka (ok 220szt)
-600g mąki
-3 żółtka
-3 łyżeczki oleju
-1/2 łyżeczki soli
-250-300ml wrzątku
Farsz
-180g suszonych grzybów - podgrzybków i prawdziwków (kapelusze!)
-dwie cebule
-sól
sporo pieprzu

Ciasto: Z mąki usypać górkę, zrobić w niej zagłębienie, do środka dać 3 żółtka, olej, sól, posiekać nożem aż żółtka połączą się z mąką.
Stopniowo dolewać wrzątek i zagniatać, wody dolewać tyle żeby ciasto nie było ani za twarde, ani za miękkie.
Farsz: Grzyby namoczyć na noc, rano w tej samej wodzie zagotować na kilka minut i odcedzić. Cebulę posiekać bardzo drobno i zeszklić na patelni na małej ilości oleju. Odsączone grzyby zmielić maszynką do mięsa, dodać cebulę, sól i pieprz. Wymieszać. Lepienie uszek:  Ciasto wałkować jak najcieniej i pociąć na kwadraty.
Na każdy nałożyć porcję farszu i lepić najpierw w trójkąt a następnie zakleić przeciwległe dwa rogi.


5 komentarzy:

  1. bardzo dziękuję :) i gratulacje dla wszystkich uczestników oraz pozostałych laureatów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratuluję dla szczęśliwców,szczególnie Tobie Iza...:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...