sobota, 30 marca 2013

Wesołych Świąt :)



Wszystkim czytelnikom Kuchni szeroko otwartej życzę spokojnych, zdrowych i radosnych Świąt Wielkanocnych. Niech ten szczególny czas, będzie dla Was wyjątkowy i pełen refleksji :) Wesołych Świąt!

Sernik z białą czekoladą, kajmakiem i prażonymi migdałami

Sernik to jedno z moich ulubionych ciast. Choć najczęściej jadam go u mamy, na święta postanowiłam zrobić pyszny sernik z białą czekoladą, kajmakiem i prażonymi migdałami. Ten sernik jest wilgotny i delikatny. Świetnie sprawdzi się na co dzień i od święta. Polecam!


Składniki:
Spód:
200 g maślanych herbatników
80 g miękkiego masła
Sernik:
1 kg sera trzykrotnie mielonego (może być gęsty z wiaderka)
3 duże jajka
250 g białej czekolady
100 g drobnego cukru
3 łyżeczki domowego cukru waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100 ml śmietany 30 %
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
1 budyń (40 g) śmietankowy
szczypta soli
Dodatkowo:
400 g masy krówkowej kajmak
6 łyżek płatków migdałowych






Ciasteczka rozkruszyć w robocie lub w woreczku za pomocą tłuczka. Dodać miękkie masło i wyrobić ciasto. Spód tortownicy (23 cm) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Herbatniki z masłem wyłożyć na spód, ugnieść i wstawić do lodówki na 30 minut. 
Sernik: Ser przełożyć do miski, dodać, cukier, ekstrakt z wanilii, cukier waniliowy i skórkę startą z pomarańczy. Wszystko zmiksować do połączenia się składników. Dodać jajka, śmietanę i stopioną czekoladę. Miksować na wolnych obrotach. Dodać szczyptę soli i proszek budyniowy. Masę serową wylać na ciasteczka. Sernik wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec przez około 1 godz. i 15 minut. Jeśli wierzch bardzo się zarumieni, pod koniec pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową. Sernik po upieczeniu zostawić przez około 45 minut w piekarniku, po czym studzić przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzony sernik schować do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem wysmarować masą kajmakową i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Smacznego!

Mazurek kajmakowy mój pierwszy

To pierwszy mazurek, który zrobiłam. Wizualnie może nie jest doskonały, ale smakuje wybornie. Z domu rodzinnego nie pamiętam tradycji pieczenia mazurków na Wielkanoc. Jednak teraz, chciałabym pielęgnować tradycję, bo mazurek, w przeciwieństwie do innych ciast, nieodłącznie związany jest właśnie z Wielkanocą. Ciasto kruche, zrobiłam według jednego z moich ulubionych przepisów. Wyszło pysznie! 


Składniki:
300 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
100 g cukru pudru
1 szczypta soli
1 duże jajko
1 łyżka lodowatej wody
Dodatkowo:

400 g masy krówkowej kajmak
migdały
orzechy laskowe
kandyzowana skórka pomarańczowa
daktyle


Składniki ciasta kruchego zagnieść, najlepiej w robocie. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na cienki prostokąt. Ze skrawków ciasta zrobić rant. Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut. Upieczone ciasto pozostawić do wystudzenia. Na wystudzonym cieście wysmarować masę krówkową i udekorować orzechami i bakaliami. Smacznego!

 

Schab gotowany 10 minut - soczysty i kruchy

Przepis na ten schab od dawna widniał w starym zeszycie. Wreszcie postanowiłam go zrobić. Jest idealny nie tylko na świąteczny stół, ale także na każdą inną okazję. Bardzo aromatyczny, kruchy i bajecznie pyszny, taki właśnie jest schab przygotowany według tego przepisu. Cały jego sekret tkwi w odpowiedniej marynacie, którą skomponowałam według własnego smaku. Rewelacyjna propozycja dla zabieganych, bo jego przygotowanie nie wymaga wiele uwagi. Wystarczy dwa gotowania po 5 minut i już możecie cieszyć się jego smakiem. Polecam! 


Składniki:
1 kg schabu
2,5 litra wody
80 g soli
6 ziaren czarnego pieprzu w ziarnach
5 ząbków czosnku
2 łyżki suszonej mieszanki ziół (majeranek,oregano, tymianek, cząber)
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
4 owoce jałowca
4 ziela angielskie
4 liście laurowe
3 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
2 łyżeczki cukru 





Do dużego garnka (z grubym dnem) wlać zimną wodę. Dodać sól, pieprz, cukier, majonez, musztardę, roztarte w dłoniach zioła, pokruszone liście laurowe i rozgniecione ziarna kolendry, jałowca i ziela. Czosnek obrać i pokroić na plasterki. Dodać do garnka. Wszystko wymieszać. Do garnka włożyć mięso i doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem 5 minut. Wyłączyć gaz i zostawić mięso do wystudzenia na kilka godzin. Po tym czasie ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować kolejne 5 minut. Wyłączyć gaz i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Mięso wyjąć z marynaty, kiedy będzie całkowicie zimne. Smacznego!

 

poniedziałek, 25 marca 2013

Cud, miód, malina...Miodowe muffinki z konfiturą malinową i różowym lukrem

Jakiś czas temu zostałam wytypowana do przygotowania przepisu z użyciem produktów firmy Premium Rosa. Produkty tej firmy znam i bardzo lubię. Cenię sobie ich jakość i wyśmienity smak. Syropy, wyciągi i konfitury znam bardzo dobrze, ale po raz pierwszy miałam przyjemność skosztowania miodu akacjowego. Przyznam, że urzekł mnie swym smakiem...W przesyłce od Premium Rosa znalazłam kilka świetnych produktów: konfiturę z malin, miód akacjowy, syrop malinowy, syrop z czarnego bzu oraz kwas chlebowy. Trzy z tych produktów wykorzystałam dzisiaj do przygotowania przepysznych muffin miodowych z konfiturą malinową i różowym lukrem...Przepis był moją całkowitą improwizacją, a produkty Premium Rose świetnie sprawdziły się w tym słodkim wypieku. Polecam! Zachęcam do odwiedzenia strony Premium Rosa (KLIK) oraz profilu na Facebooku:https://www.facebook.com/PremiumRosa :)


Składniki:
Suche:
225 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli morskiej
70 g cukru trzcinowego 
2 łyżeczki cukru waniliowego
Mokre: 
1 duże jajko
3 łyżki miodu akacjowego Premium Rosa
125 ml mleka 3,2%
80 ml oleju
Dodatkowo:
12 łyżeczek konfitury z malin Premium Rosa
Lukier:
100 g cukru pudru
2 łyżki syropu malinowego Premium Rosa
2 łyżki soku z cytryny



Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Dodać cukier, sól i cukier waniliowy. Wymieszać. W drugiej misce roztrzepać składniki mokre. Składniki suche dodać do mokrych i wymieszać do połączenia. Blachę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nakładać po łyżce ciasta, po łyżeczce konfitury malinowej oraz ponownie po łyżce ciasta. Muffinki wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut (dolna grzałka) do suchego patyczka. Upieczone muffinki wyjąć z formy i pozostawić na kratce do wystudzenia. Cukier puder utrzeć z syropem malinowym i sokiem z cytryny. Wystudzone muffinki polać lukrem. Smacznego!

Produkty Premium Rosa, które wykorzystałam w przepisie: 



sobota, 23 marca 2013

Wielkanocny żurek

Nie ma Wielkanocy bez żurku. A jeśli żurek, to koniecznie na białej kiełbasie z jajkiem na twardo. Tradycyjna potrawa wielkanocna, którą przygotowuję często, jednak nigdy nie smakuje tak dobrze jak właśnie w święta. Żurek wielkanocny musi smakować wyjątkowo, więc zachęcam do przygotowania zakwasu samodzielnie. Kilka przypraw i dobrej jakości składniki to cały sekret idealnego wielkanocnego posiłku :)


Składniki:
2 1/2 litra wody
2 średnie marchewki
1 cebula
5 średnich ziemniaków 
5 sztuk białej parzonej kiełbasy
200 g wędzonego boczku
500 ml domowego zakwasu na żurek (przepis tutaj)
2 ząbki czosnku
3 suszone grzybki
2 łyżki suszonego majeranku
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
5 ziaren czarnego pieprzu
sól (do smaku)
Do podania:
śmietana 18%

jajka na twardo (ilość według uznania)




Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości gorącej wody i odstawić na pół godziny. Do wody dodać liście, ziela, ziarna pieprzu, obrany i zmiażdżony czosnek oraz grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Zagotować. Ziemniaki, marchew i cebulę obrać. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, marchew w talarki, cebulę opalić nad gazem. Warzywa dodawać do garnka. Boczek pokroić w kostkę, zarumienić na suchej patelni. Dodać do wywaru. Gotować do czasu, aż warzywa będą na pół miękkie. Kiełbasę nakłuć kilkukrotnie widelcem dodać do wywaru i chwilę gotować. Dodać majeranek i wlać wymieszany wcześniej zakwas. Gotować około 10 minut. Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki i doprawić żurek solą i ewentualnie pieprzem. Podawać gorący z jajkiem na twardo i kleksem śmietany. Smacznego!

Rady: Dla wyostrzenia smaku do żurku można dodać 1 łyżkę startego chrzanu. 
Oprócz marchwi, ziemniaków i cebuli można dodać do żurku także seler i pietruszkę.
Śmietanę (wcześniej zahartowaną odrobiną wywaru) można dodać do żurku pod koniec gotowania.


piątek, 22 marca 2013

Przepyszna babka piaskowa

Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć pysznych słodkości i oczywiście babek. Babka piaskowa to jedna z moich ulubionych. Jest krucha i wilgotna, co sprawia, że rozpływa się w ustach. Można polać ją lukrem i dowolnie udekorować lub po prostu posypać cukrem pudrem. W każdym wydaniu smakować będzie wyśmienicie. Jeśli chcecie upiec mini babeczki do koszyczka polecam ten właśnie przepis. A dla tych, którzy wolą babki "w kolorze" polecam moje sprawdzone przepisy na babkę tulipana i babkę marmurkową.


Składniki:
5 dużych jajek
225 g cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
250 g margaryny
170 g mąki ziemniaczanej
150 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli 




Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Miękką margarynę ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać po jednym żółtku nie przerywając ubijania. Kiedy żółtka połączą się z margaryną, stopniowo dodawać po łyżce mąki z proszkiem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać 1/3 białek do ciasta i delikatnie wymieszać. Dodać pozostałą część białek i wymieszać do połączenia się składników. Ciasto przelać do formy na babkę (ja użyłam silikonowej) i wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na około 50-55 minut. Piec do suchego patyczka. Udekorować lukrem królewskim lub cukrem pudrem.

 

czwartek, 21 marca 2013

Kawowa panna cotta

Panna cotta to jeden z najpyszniejszych deserów jakie znam. Jest kremowa i bardzo delikatna, a dodatek kawy i wanilii nadaje jej wyjątkowego charakteru. Ten deser rodem z Włoch zadomowił się u nas na dobre. Jeśli chcielibyście spróbować wersję waniliową z musem truskawkowym polecam Wam mój przepis, który znajdziecie tutaj. Polecam także świetną piegowatą tartę panna cottę mojego pomysłu. 

 
Składniki:
400 ml śmietany 30%
150 ml mleka 3,2 %
4 łyżeczki drobnej kawy rozpuszczalnej + 1 łyżka gorącej wody
5 łyżek cukru
1 laska wanilii
5 łyżeczek żelatyny + 1 łyżka gorącej wody



Śmietankę z mlekiem przelać do rondla dodać miąższ z wanilii i pusty strąk, oraz cukier. Podgrzać mieszając, ale nie doprowadzając co wrzenia. Zdjąć z ognia i usunąć strąk wanilii. Kawę rozpuścić w 1 łyżce wrzącej wody. Dodać do śmietany z mlekiem. Żelatynę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, wymieszać do rozpuszczenia i dodać do pozostałych składników. Wymieszać. Panna cottę przestudzić i przelać do silikonowych foremek lub małych filiżanek. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem zamoczyć naczynie w ciepłej wodzie, aby łatwiej było wyciągnąć deser. Smacznego!

środa, 20 marca 2013

Babka tulipan

Babka tulipan to jedno z tych ciast, które jest nie tylko pyszne, ale także bardzo łatwe w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się na Wielkanocnym stole. Przekrój ciasta powinien przypominać kielich tulipana i choć u mnie warstwa z kisielem gdzieś zniknęła, to ciasto nie straciło przez to na smaku.


Składniki:
5 jajek
250 g margaryny
225 g cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
1 1/2 szklanki mąki + 2 łyżki
100 ml oleju
1 kisiel żurawinowy lub wiśniowy
2 łyżki kakao
4 łyżki maku
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 łyżeczka margaryny
1 łyżka bułki tartej



Białka oddzielić od żółtek. Miękką margarynę upić z cukrem i cukrem waniliowym na puszysto. Dodawać po 1 żółtku cały czas miksując. Kiedy żółtka połączą się z margaryną dodawać po 2-3 łyżki mąki z proszkiem, na przemian z 1 łyżką oleju. Miksować do połączenia się składników. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ubitym ciastem. Ciasto podzielić na 4 w miarę równe części. Do jednej dodać kisiel w proszku i wymieszać, do drugiej 2 łyżki kakao, do trzeciej mak, do czwartej 2 łyżki mąki. Keksówkę (o długości ok. 30 cm) wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto układać warstwami: ciasto białe, ciasto kakaowe, ciasto z kisielem i ciasto z makiem. Ostrym nożem przeciąć ciasto wzdłuż na środku, aż do samego spodu. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 1 godziny do suchego patyczka.

 

wtorek, 19 marca 2013

Recenzja książki "Pieczenie chleba krok po kroku"

"Chleb jest czymś wyjątkowym czymś prostym i nieskomplikowanym, a jednak pysznym. Za każdym razem gdy go łamiesz, wąchasz, jesz, sprawia, że życie staje się trochę lepsze, choćby tylko na 5 minut. Dobry chleb jest czymś, co się nigdy nie znudzi..." - Gail Stephens.


Zapach świeżo upieczonego chleba ma w sobie coś magicznego...Coś, co daje zadowolenie i przywodzi na myśl najwspanialsze wspomnienia...
"Pieczenie chleba krok po kroku" to książka dla osób, które chcą poznać sekrety sztuki piekarniczej i każdego dnia cieszyć się smakiem samodzielnie upieczonego chleba. Książka ma miękką oprawę i zdjęcia utrzymane nieco w rustykalnym stylu. Na 160 stronach znajdziecie świetne przepisy nie tylko na różnego rodzaju chleby, ale także włoską focaccię czy pyszne francuskie croissanty.  
Dowiecie się jak przygotować od podstaw różne rodzaje zakwasów, jak je dokarmiać i używać do wypieków domowego pieczywa. Oprócz przepisów w książce znajdziecie historię sławnej piekarni w Londynie - Bake & Spice, dowiecie się jak wypiekano chleby niegdyś i jak ulepszano ich smak przez lata. Dzięki praktycznej tabelce z rodzajami mąki z łatwością dobierzecie tę odpowiednią do wypieku chleba, rogali czy ciast drożdżowych. 



Ponadto, dowiecie się czym różnią się wypieki na drożdżach dzikich od tych pieczonych na drożdżach komercyjnych. Znajdziecie także informacje o podstawowym i opcjonalnym wyposażeniu kuchni w akcesoria przydatne podczas pieczenia.
W książce zebrano bardzo szczegółowe informacje dotyczące proporcji składników i czynników, które mają wpływ na sukces domowego wypieku pieczywa. 
Bardzo ciekawy jest także rozdział poświęcony sztuce wyrabiania ciasta miękkiego i twardego, oraz instrukcja formowania kształtnych bochenków chleba, małych bułeczek czy rogali. Oprócz wypieków typowo wytrawnych z różnorodnymi dodatkami w publikacji zamieszczono przepisy na słodkości z ciasta drożdżowego. Osoby, które wolą przepisy szybkie i łatwe również znajdą w tej książce coś dla siebie. 
Dodatkowym plusem tej publikacji są ciekawostki zebrane pod każdym z przepisów oraz praktyczny słownik terminów znajdujący się na końcu książki.
"Pieczenie chleba krok po kroku" to bardzo ciekawa publikacja i idealna lektura dla osób, które chciałyby poznać sekrety domowego wypieku chleba od podstaw. Ja swoją przygodę z pieczeniem chleba dopiero zaczynam i coś czuję, że dzięki tej publikacji...będzie to naprawdę pasjonująca przygoda.

Tytuł: "Pieczenie chleba krok po kroku"
Autor/Autorzy: Dan Lepard, Richard Whittington
Wydawnictwo: RM
Format: 165x210 mm
Okładka: miękka
Stron: 160
Rok wydania: 2013
Cena: 29,90 zł

Książkę "Pieczenie chleba krok po kroku" zrecenzowałam dla Was dzięki uprzejmości Wydawnictwa RM



Książkę możecie także zamówić na stronie Wydawnictwa RM w promocyjnej cenie KLIK.

niedziela, 17 marca 2013

Domowy zakwas na żurek

Przygotowanie domowego zakwasu na wielkanocny żurek jest bardzo proste. Wystarczy dobra mąka żytnie tzw. mąka żurek, przegotowana letnia woda i kilka przypraw. Smak żurku na domowym zakwasie jest o niebo lepszy od tego ugotowanego na gotowym produkcie. Polecam.


Składniki:
1 szklanka (250 ml) mąki żytniej "żurek"
1 litr przegotowanej letniej wody
4 ząbki czosnku
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
5 ziaren czarnego pieprzu
1 czerstwa kromka chleba żytniego na zakwasie



Mąkę wsypać do słoika. Zalać (najlepiej wcześniej przefiltrowaną) przegotowaną , letnią wodą. Dodać obrane i nacięte ząbki czosnku, ziele, liście laurowe i pieprz. Na koniec dodać kromkę chleba. Słoik przykryć gazą i zawiązać gumką lub (jeśli robimy w garnku czy kamionkowym naczyniu) przykryć wieczkiem/pokrywką w taki sposób, aby był dopływ powietrza. Zakwas odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Raz dziennie można zakwas przemieszać. Zakwas będzie gotowy, jeśli będzie miał przyjemny "kwaskowy" zapach. 

Rady: Dla wzbogacenia smaku do zakwasu można dodać 2-3 łyżki otrębów żytnich.
Dodanie kromki chleba do zakwasu sprawi, że ukisi się szybciej
W trakcie kiszenia warto sprawdzać smak zakwasu i dobrać odpowiednią dla siebie kwaskowatość.
Zakwas nie powinien mieć gorzkawego posmaku, znaczy to, że zbyt długo się kisił.
Gotowy zakwas można przelać do wyparzonych butelek lub słoików i przechowywać w lodówce. Należy wcześniej usunąć chleb i przyprawy.


piątek, 15 marca 2013

Kapuśniak na wędzonce

Kapuśniak znany jest pod wieloma nazwami. Jedni nazywają go parzybrodą inni zarzucają...u mnie zawsze nazywany był po prostu kapuśniakiem. Koniecznie na kapuście kiszonej i z mocno wyczuwalnym aromatem wędzonki. Nie gotuję go często, bo wolę zupy w lżejszym wydaniu, ale od czasu do czasu, ku uciesze męża, przygotuję duży gar domowego kapuśniaku...


Składniki:
1/2 kg wędzonych kości ze schabu
500 g chudej mocno wędzonej kiełbasy
500 g kiszonej kapusty
1 marchew
1 pietruszka
1/2 selera
1/4 kawałka pora
1 średnia cebula
5 średnich ziemniaków
1 ząbek czosnku
1/2 łyżki koncentratu pomidorowego
4 ziela angielskie
4 liście laurowe
1 łyżka majeranku
1/4 łyżeczki mielonego kminku
sól (u mnie morska)
świeżo zmielony czarny pieprz 



Kapustę odcisnąć z soku (sok zachować), przepłukać i posiekać drobno. Zalać wodą i ugotować do miękkości. Kiełbasę pokroić w plasterki i zrumienić z obu stron na suchej patelni. Wędzone kości zalać wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować na wolnym ogniu. Warzywa obrać. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę opiec nad gazem. Pora pokroić na plasterki i posiekać drobno. Czosnek obrać i rozgnieść dłonią. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Wszystkie warzywa oraz czosnek dodać do wędzonego wywaru. Gotować około 15 minut. Dodać kiełbasę oraz miękką i odcedzoną kapustę. Gotować na wolnym ogniu. Dodać koncentrat, kminek, majeranek sól i sporo pieprzu. Wyjąć wędzone kości i obrać z nich mięso. Kawałki mięsa dodać do kapuśniaku. Jeśli kapuśniak jest za mało kwaśny dodać odciśnięty wcześniej sok z kapusty. Kapuśniak podawać gorący z kromką świeżego pieczywa. Smacznego! 

Rada: Kapuśniak można także ugotować na żeberkach (surowych lub wędzonych) i dodać podpieczony wędzony boczek, ale trzeba pamiętać, że będzie wtedy bardziej tłusty. 
Aby kapuśniak nabrał intensywnego kolory i głębszego aromatu można dodać do niego namoczone wcześniej w gorącej wodzie suszone grzyby, wraz z wodą w której się moczyły. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...