wtorek, 3 grudnia 2013

Piernikowe muffinki

Zapach korzennych przypraw chyba każdemu kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Muffinki piernikowe są niezwykle aromatyczne i puszyste. Idealnie komponują się polewą z gorzkiej czekolady, a złote i srebrne perełki cukrowe dodają im świątecznego akcentu. 


Składniki:
Składniki suche:
1 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru trzcinowego
szczypta soli
3/4 łyżki przyprawy do piernika
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki mokre:
1 jajko
3 łyżki płynnego miodu 
1/3 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Polewa:
75 g gorzkiej czekolady 60%
3 łyżki śmietany 30%
1 łyżeczka masła
Dodatkowo:
srebrne i złote cukrowe perełki (do dekoracji)




Mąkę przesiać przez sito. Do mąki dodać pozostałe suche składniki i wymieszać. W drugim naczyniu roztrzepać składniki mokre. Składniki mokre połączyć ze składnikami suchymi, krótko mieszając. Formę do muffin wyłożyć papilotkami.Ciasto nalewać do 3/4 wysokości papilotek. Muffinki piec w 180 stopniach przez ok. 20-22 minuty, do suchego patyczka. Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzone muffinki polać polewą. Udekorować cukrowymi perełkami. Smacznego! 

15 komentarzy:

  1. Pyszne ! A jak uroczo ozdobione :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają naprawdę ślicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A można jakoś zastąpić ekstrakt z wanilii i cukier trzcinowy ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ekstrakt z wanilii można zastąpić domowym cukrem waniliowym (przepis na jedno i drugie znajdziesz na blogu), cukier trzcinowy można zastąpić cukrem zwykłym.

      Usuń
  5. cudne maleństwa:) pięknie i smakowicie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  6. Piernikowe muffiny - brzmi super a wygląda jeszcze lepiej ! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Śliczne są. Lubię piernikowe :)

    OdpowiedzUsuń
  8. czy muffiny są wilgotne w środku ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muffinki są lekko wilgotne. Fajne smakują także nadziane konfiturą śliwkową.

      Usuń
  9. Są pyszne, leciutkie ciasto i delikatnie wilgotne:) Bardzo szybkie w przygotowaniu - idealne do popołudniowej kawy, lub tak jak dzisiaj - by poczęstować babcie na Dzień Babci:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ile muffinek wychodzi z takich proporcji?
    Magda

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...