Składniki:
800 g karczku
Marynata:
200 ml czerwonego wytrawnego wina
3 ząbki czosnku
3 łyżki miodu
1 duża cebula
2 łyżki suszonej żurawiny
Dodatkowo:
1 l domowego bulionu warzywnego
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól (do smaku)
pieprz czarny świeżo zmielony (do smaku)
mąka (do obtoczenia mięsa)
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
Karczek pokroić na centymetrowe plastry, lekko rozbić. Przełożyć do miski. Dodać wino, miód, posiekany czosnek, cebulę pokrojoną w ósemki i żurawinę. Mięso natrzeć marynatą i wstawić do lodówki na przynajmniej 12 godzin. Co jakiś czas mięso obracać. Zamarynowane mięso osuszyć na ręczniku papierowym, posolić i oprószyć pierzem, obtoczyć w mące i smażyć partiami na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. Przełożyć do garnka. Zalać połową marynaty wraz z żurawiną. Dolać bulion dodać paprykę i koncentrat. Dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa i zredukowania sosu. W razie potrzeby dolać więcej bulionu. Pod koniec duszenia sos doprawić solą, pieprzem i dodać łyżkę masła. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego!
Bardzo apetyczne danie :) aż zrobiłam się głodna :)
OdpowiedzUsuńświetnie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania, to wygląda wspaniale:)
OdpowiedzUsuńPoproszę przepis na tę surówkę :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńA proszę bardzo: http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/02/surowka-z-kiszonej-kapusty-z-jabkiem-i.html
UsuńAż mi ślinka poleciała mmm :)
OdpowiedzUsuńZapraszam także na mojego bloga kulinarnego http://lubimy-kucharzyc.blogspot.com/