niedziela, 1 grudnia 2013

Karczek duszony w czerwonym winie z miodem i żurawiną

Mięsa duszone, a wcześniej odpowiednio długo marynowane mają niezwykły smak. Są kruche, aromatyczne i rozpływające się w ustach. Taki właśnie jest ten karczek. Dzięki marynowaniu nabiera fajnego, głębokiego smaku, a dodatek miodu i żurawiny dodaje mu odrobiny słodyczy. 


Składniki:
800 g karczku 
Marynata:
200 ml czerwonego wytrawnego wina
3 ząbki czosnku
3 łyżki miodu
1 duża cebula
2 łyżki suszonej żurawiny
Dodatkowo:
1 l domowego bulionu warzywnego
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól (do smaku)
pieprz czarny świeżo zmielony (do smaku)
mąka (do obtoczenia mięsa)
1 łyżka masła
2 łyżki oleju 




Karczek pokroić na centymetrowe plastry, lekko rozbić. Przełożyć do miski. Dodać wino, miód, posiekany czosnek, cebulę pokrojoną w ósemki i żurawinę. Mięso natrzeć marynatą i wstawić do lodówki na przynajmniej 12 godzin. Co jakiś czas mięso obracać. Zamarynowane mięso osuszyć na ręczniku papierowym, posolić i oprószyć pierzem, obtoczyć w mące i smażyć partiami na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. Przełożyć do garnka. Zalać połową marynaty wraz z żurawiną. Dolać bulion dodać paprykę i koncentrat. Dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa i zredukowania sosu. W razie potrzeby dolać więcej bulionu. Pod koniec duszenia sos doprawić solą, pieprzem i dodać łyżkę masła. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego! 

7 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne danie :) aż zrobiłam się głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie dania, to wygląda wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Poproszę przepis na tę surówkę :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A proszę bardzo: http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/02/surowka-z-kiszonej-kapusty-z-jabkiem-i.html

      Usuń
  4. Obserwuję i zapraszam do mnie :) u mnie dopiero początki ale i tak zapraszam :) http://agaslodziak.blogspot.com
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż mi ślinka poleciała mmm :)
    Zapraszam także na mojego bloga kulinarnego http://lubimy-kucharzyc.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...