Pyszny dodatek do świątecznego czerwonego barszczu - kapuśniaczki z pieczarkami. Przygotowanie ich wymaga trochę czasu, ale smak rekompensuje cały wysiłek włożony w ich upieczenie. Cały sekret tych kapuśniaczków tkwi w odpowiednio doprawionym na ostro farszu z ziołowym akcentem i puszystym cieście drożdżowym. Koniecznie spróbujcie :)
Składniki (na ok. 30 sztuk):
Ciasto:
500 g mąki
250 ml ciepłego mleka
15 g świeżych drożdży
2 małe jajka
1 1/2 łyżeczki soli
1 1/2 łyżeczki cukru
50 g stopionego masła
Farsz:
500 g kapusty kiszonej
300 g pieczarek
2 średnie cebule
2 łyżki oleju
szczypta cukru
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 łyżka majeranku
1/2 łyżki tymianku
sól (do smaku)
świeżo mielony czarny pieprz (do smaku)
Dodatkowo:
1 małe jajko (do posmarowania)
czarnuszka, kminek, mak lub sezam (do posypania)
Przepis na barszcz czerwony znajdziecie tutaj -> KLIK
Przepis na zakwas na barszcz czerwony znajdziecie tutaj -> KLIK
Ciasto: W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Dodać cukier i łyżkę mąki. Odstawić do podrośnięcia. Do mąki dodać sól, podrośnięte drożdże, rozkłócone jajka i wyrobić elastyczne ciasto stopniowo dolewając rozpuszczone masło. Miskę z wyrobionym ciastem przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Farsz: Kapustę przepłukać. Poszatkować drobno, zalać wodą i ugotować do miękkości z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Usunąć ziele i liście. Odcedzić i przestudzić. Cebule pokroić w drobną kostkę. Zarumienić na oleju. Doprawić solą i cukrem. Razem z cebulą podsmażyć starte na dużych oczkach pieczarki. Do cebuli z pieczarkami dodać dobrze odciśniętą, ugotowaną kapustę. Dodać łyżkę oleju i podsmażyć na patelni. Doprawić solą, pieprzem i ziołami.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Na brzeg nałożyć farsz, zawinąć w rulon i odciąć resztę rozwałkowanego ciasta. Powstały wałek ciasta z nadzieniem pokroić na ok. 4 cm kawałki pod skosem. Ponownie nałożyć farsz na brzeg ciasta i zwinąć, odciąć resztę ciasta. Kapuśniaczki ułożyć na blaszce (łączeniem do dołu) wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem i posypać czarnuszką. Pozostawić na ok. 10 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 18 minut. Podawać z domowym barszczem na zakwasie. Smacznego!
Rady: Ciasto można również wyrobić w robocie lub automacie do wypieku chleba.
Pieczarki można zastąpić suszonymi grzybami, które należy wcześniej namoczyć (najlepiej na noc), ugotować do miękkości i drobno posiekać.
Do farszu można dodać ulubione suszone zioła.
Wyglądają bardzo apetycznie, zapisuję przepis:-)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne! Zdjęcia niezwykle apetyczne!
OdpowiedzUsuńSlicznie i swiatecznie wykonane wygladaja jak malowane mniam mniam ..
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie paszteciki, piękne zdjęcia
OdpowiedzUsuńUwielbiam paszteciki z barszczykiem :)
OdpowiedzUsuńkocham takie paszteciki:) w tym roku u mnie będą z ciasta francuskiego. taka odmiana;)
OdpowiedzUsuń'Na brzeg nałożyć ciasto,' a nie farsz ? bo się pogubiłam ....
OdpowiedzUsuńHa, ha oczywiście chodzi o farsz :) Już poprawiam :)
UsuńJakoś nigdy nie robiliśmy kapuśniaczków na święta, ale Twoje wyglądają tak smacznie, że chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie kapuśniaczki, a najlepiej mi smakują gdy ktoś je dla mnie przygotuje :)
OdpowiedzUsuńodkąd przeczytałam przepis na nie , myślę czy by ich nie zrobić .. no i się skuszę :)
OdpowiedzUsuńupiekłam i wyszły pyszne :)
OdpowiedzUsuńUpieklam i wuszly super dzieki za super przepis
OdpowiedzUsuń