środa, 18 grudnia 2013

Drożdżowe kapuśniaczki idealne do czerwonego barszczu

Pyszny dodatek do świątecznego czerwonego barszczu - kapuśniaczki z pieczarkami. Przygotowanie ich wymaga trochę czasu, ale smak rekompensuje cały wysiłek włożony w ich upieczenie. Cały sekret tych kapuśniaczków tkwi w odpowiednio doprawionym na ostro farszu z ziołowym akcentem i puszystym cieście drożdżowym. Koniecznie spróbujcie :)


Składniki (na ok. 30 sztuk):
Ciasto:
500 g mąki
250 ml ciepłego mleka
15 g świeżych drożdży
2 małe jajka
1 1/2 łyżeczki soli
1 1/2 łyżeczki cukru
50 g stopionego masła 
Farsz:
500 g kapusty kiszonej
300 g pieczarek
2 średnie cebule
2 łyżki oleju 
szczypta cukru
4 liście laurowe
4 ziela angielskie 
1 łyżka majeranku
1/2 łyżki tymianku
sól (do smaku)
świeżo mielony czarny pieprz (do smaku)
Dodatkowo:
1 małe jajko (do posmarowania)
czarnuszka, kminek, mak lub sezam (do posypania) 

Przepis na barszcz czerwony znajdziecie tutaj -> KLIK
Przepis na zakwas na barszcz czerwony znajdziecie tutaj -> KLIK




Ciasto: W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Dodać cukier i łyżkę mąki. Odstawić do podrośnięcia. Do mąki dodać sól, podrośnięte drożdże, rozkłócone jajka i wyrobić elastyczne ciasto stopniowo dolewając rozpuszczone masło. Miskę z wyrobionym ciastem przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na ok. 1 godzinę. 
Farsz: Kapustę przepłukać. Poszatkować drobno, zalać wodą i ugotować do miękkości z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Usunąć ziele i liście. Odcedzić i przestudzić. Cebule pokroić w drobną kostkę. Zarumienić na oleju. Doprawić solą i cukrem. Razem z cebulą podsmażyć starte na dużych oczkach pieczarki. Do cebuli z pieczarkami dodać dobrze odciśniętą, ugotowaną kapustę. Dodać łyżkę oleju i podsmażyć na patelni. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. 
Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Na brzeg nałożyć farsz, zawinąć w rulon i odciąć resztę rozwałkowanego ciasta. Powstały wałek ciasta z nadzieniem pokroić na ok. 4 cm kawałki pod skosem. Ponownie nałożyć farsz na brzeg ciasta i zwinąć, odciąć resztę ciasta. Kapuśniaczki ułożyć na blaszce (łączeniem do dołu) wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem i posypać czarnuszką. Pozostawić na ok. 10 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 18 minut. Podawać z domowym barszczem na zakwasie. Smacznego!

Rady: Ciasto można również wyrobić w robocie lub automacie do wypieku chleba. 
Pieczarki można zastąpić suszonymi grzybami, które należy wcześniej namoczyć (najlepiej na noc), ugotować do miękkości i drobno posiekać. 
Do farszu można dodać ulubione suszone zioła. 



12 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie, zapisuję przepis:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękne! Zdjęcia niezwykle apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Slicznie i swiatecznie wykonane wygladaja jak malowane mniam mniam ..

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie paszteciki, piękne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam paszteciki z barszczykiem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. kocham takie paszteciki:) w tym roku u mnie będą z ciasta francuskiego. taka odmiana;)

    OdpowiedzUsuń
  7. 'Na brzeg nałożyć ciasto,' a nie farsz ? bo się pogubiłam ....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha, ha oczywiście chodzi o farsz :) Już poprawiam :)

      Usuń
  8. Jakoś nigdy nie robiliśmy kapuśniaczków na święta, ale Twoje wyglądają tak smacznie, że chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię takie kapuśniaczki, a najlepiej mi smakują gdy ktoś je dla mnie przygotuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. odkąd przeczytałam przepis na nie , myślę czy by ich nie zrobić .. no i się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. upiekłam i wyszły pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...